Het Satellietje nr. 26

  • Gemaakt op: 21-3-2016 00:00
  • |
  • Gewijzigd op:
  • |
  • Geplaatst door: Iraida Clare
  • |
  • Auteur:  
  • |
  • Fotograaf:  

​​​De opsteker van deze week!
Wat hebben de kinderen van groep 6a hard gewerkt. Bijna iedereen heeft zijn werkstuk op tijd ingeleverd. Jullie zijn kanjers! X Lotte Stegeman.

Greenkids Cursus Wijsneus
Greenkids, van Stichting Wijsneus verzorgt bij ons op de Satelliet een naschoolse activiteit. Deze staat ook geheel in het teken van Marokko. Op onderstaande foto’s de kinderen in actie tijdens de les van Irene Willemsen van Münster. Onder de foto’s het gerecht, en een aantal gezonde weetjes, zodat een ieder ook thuis aan de slag kan gaan. 

MAROKKAANSE WORTELSALADE, SCHLADA DSJADA
Wortelsalade als bijgerecht. Lekker fris.

Ingrediënten:
400 gr wortelen
3 eetlepels peterselie
2 tenen knoflook
halve rode paprika
4 eetlepels olijfolie
beetje limoensap/citroensap of appelazijn
1 theelepel komijnzaad
naar smaak peper & zout
eventueel (gewelde) rozijntjes om het iets zoeter te maken

Extra benodigdheden: vork, eetlepel, theelepel, mesje, rasp, knoflookpers

Bereidingswijze:
Snij de wortel, en rasp de wortel. Besprenkel vervolgens de wortel even met kokend water om het iets beetgaar te krijgen. Snij dan de rode paprika heel fijn en doe dat erbij.
Maak dan een mooi mengsel van olijfolie, citroen en/of azijn, zout, peper, komijnzaad en knoflook.
Deze giet je de dressing over de wortel, paprika salade en meng je het geheel goed door elkaar.
Eventueel voor een iets zoetere smaak voeg je er rozijnen bij.

GEZONDE WEETJES
*Wortelen de kleur oranje is een eerbetoon aan prins Willem van Oranje uit de 17e eeuw. Alle wortels uit de hele wereld stammen van deze wortel af! Er zitten veel vitaminen en mineralen in wortel caroteen. Dit is het stofje wat goed is voor de ogen. Wortel helpt bij veel ziektes omdat het de lever stimuleert.
*Paprika het is een vruchtgroente, in de rode paprika zit het meeste vitamine C. De groene paprika is nog onrijp. Bewaar paprika’s altijd koel.
*Rozijnen zijn gedroogde druiven. Het woord rozijn komt van het franse woord raisin. De hoeveelheid fruitsuiker in een rozijn is hetzelfde als in een druif. Er zitten veel vezels in rozijnen dat goed is voor de darmen. Rozijnen hebben ook bacteriedodende bestanddelen die ook remmend werken op bacteriën die in je mond leven. 
*Knoflook en allerlei soorten ui (sjolotjes, bosui, bieslook) ervoor zorgt dat je minder snel ziek wordt (goede weerstand) omdat het bacteriedodend is. 
*Olijfolie komt uit de pitten en vruchtvlees van olijven. Olijfolie bevat plantaardig vetzuren en daarom goed voor jouw hersenen, jouw hart en voor een goede weerstand.
*Komijn is familie van karwij, peterselie en dille. Het komt oorspronkelijk uit Egypte. Komijn groeit tegenwoordig ook in Nederland. De oude Grieken en Romeinen gebruikten komijn als geneesmiddel voor de spijsvertering en werkt als antioxidant, een bescherming tegen vrije radicalen.
*Citroen is een citrusvrucht. Het bevat veel vitaminen C, goed voor de weerstand. Het heeft ook een reinigende werking van binnen uit
*Keltisch zeezout is grijs en rijk aan mineralen en spoorelementen. Bovendien smaakt het lekkerder want het is niet zo scherp als keukenzout. Keukenzout is geraffineerd zout, een bewerkt product waarbij alle mineralen en spoorelementen eruit zijn gehaald. Geniet ervan

Nieuwe leerkracht 
Hallo, ik ben Joppe Wieringa en ik kom vanaf april werken op De Satelliet op woensdag, donderdag en vrijdag in groep 1-2 en in groep 5. Ik ben 33 jaar en woon in Amsterdam noord. Op de dagen dat ik niet werk onderneem ik graag iets leuks met mijn dochter van 2 jaar. Ik heb veel zin om te beginnen op De Satelliet en hoop dat het een leuke tijd gaat worden. 
Groeten, Joppe

Paasnieuws 
Donderdag 24 maart hebben alle leerlingen een Paasbrunch. Het is de bedoeling dat elke leerling iets meebrengt voor de Paasbrunch. Wat zeker niet vergeten mag worden is: een bord, beker en bestek.  Alle leerlingen hebben deze dag continurooster en zijn om 14.15 uur vrij.
Verder zijn de leerlingen vrij van vrijdag 25 maart t/m maandag 28 maart i.v.m. Goede Vrijdag en Pasen. Wij wensen iedereen, hele fijne Paasdage

Jarigen
De jarigen van deze week zijn: Jéna Rademaker, Vanessa Yan, Asmae El-baghdadi, Valerie Jansen, Alesi Wijnberg, Denley de Haan, Luca Secci, Sienna Secci. Allemaal van harte gefeliciteerd! 
       
Namens het team,                           
Astrid ter Meulen 


Opsteker, greenkids, Marokkaanse wortelsalade, gezonde weetjes, nieuwe leerkracht en Paasnieuws.​

Foto's

Video's

Meer informatie