kooklessen groep 5,6,7 en 8

  • Gemaakt op: 26-11-2018 00:00
  • |
  • Gewijzigd op: 26-11-2018 00:00
  • |
  • Geplaatst door: Dick Wijnsma
  • |
  • Auteur:  
  • |
  • Fotograaf:  

Kookles 1

De kinderen maken deze eerste les kennis met de keuken en leren de regels van het koken; met name veiligheid, hygiëne en samenwerken zijn belangrijk.

Koken:  wraps vullen met tzatziki, sla, tomaat en kaas. De wraps oprollen en snijden en evt. opdienen of mee naar de klas of voor thuis.

Tzatziki wordt gemaakt van komkommer, Griekse yoghurt, munt, koriander, citroensap.

De komkommer; ¼ stuk , wordt in de lengte doorgesneden. De zaadlijsten worden verwijderd met een lepel. Je mag de komkommer eerst schillen.De komkommer in reepjes snijden en daarna in kleine blokjes. Doe dat in een bakje en daarbij de Griekse yoghurt, voeg zout, citroensap en citroenrasp toe. Daarbij munt en koriander; zo fijn mogelijk gesneden.

# Plukken en was een blad van  de Romeinse sla.

# Tomaat wassen en snijden; ¼ stuk per persoon.

# Wraps insmeren met tzatziki, 1 grote streep in het midden over de hele lengte. Dan beleggen met sla, geraspte kaas en tomaat.

# Wrap oprollen schuin doorsnijden en klaar. In kleine stukjes kan ook, dan zijn het amuses.

Opruimen.

Tijd over? Proeven/ eten en bespreken.

 

Kookles 2

Couscous met aubergine, courgette en feta kaas.

Couscous is gemaakt van tarwemeel en water.

Stap 1

Aubergine en courgette snijden en bakken in de oven.

Snij een plak aubergine in 4 repen. Snij deze weer in blokjes.

Snij een plak courgette in 3 repen, Snij deze weer in blokjes.

Pak een paar takjes tijm en haal de blaadjes eraf.

Vermeng de tijm en de groente met een beetje olijfolie en zout, eventueel peper.

Doe de blokjes in een oven schaal.

Alle groentes worden in 1 keer in de oven gegaard, 6 a 8 minuten.

Stap 2

Couscous afwegen, bouillon afmeten en de couscous garen in de bouillon.

Weeg 50 gram couscous af met een weegschaal.

Doe de couscous in een kommetje.

Snij een paar blaadjes munt in fijne reepjes

Meet 90 milliliter van de bouillon af. Gebruik een litermaat – zet deze recht op tafel -en een opscheplepel.

Wees voorzichtig want de bouillon is heet! Voeg zout toe.

Giet de bouillon op de couscous.

Na 3 minuten weer doorroeren en weer afdekken.

Klaar na nog 4 minuten.

Stap 3

Couscous serveren met aubergine, courgette en fetakaas en proeven.

Snij een stukje feta kaas in kleine blokjes.

De groentes en couscous zijn klaar. Doe de couscous in een beker, een paar lepels groentes er bovenop en wat stukjes fetakaas en/of gefrituurde uitjes.

Proeven maar! 


Foto's

Video's

Meer informatie