recepten van kinderen

  • Gemaakt op: 23-1-2019 00:00
  • |
  • Gewijzigd op:
  • |
  • Geplaatst door: Dick Wijnsma
  • |
  • Auteur:  
  • |
  • Fotograaf:  

 

Recepten van de groepen 5,6 en 7

Minipizza Chef Mohamed groep 6 , recept voor 10 pizza's.

Per pizza 1 plak bladerdeeg ( 30 min. eerder het pak uit de vriezer halen).

Ingrediënten

  • Saus: neem een 2 blikken tomaat in blokjes ( winter ) of neem rijpe tomaten ( zomer).
  • 3 grote wortel fijn gesneden
  • 2 uien fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • Laurierblad
  • Oregano vers of thym, rozemarijn, gedroogde mix Provençaalse of Italiaanse kruiden.
  • Beleg: halve courgette in halve manen gesneden , max. halve cm dik, olijven in partjes, geraspte kaas, mozzarella en eventueel tonijn uit blik ( uitgelekt!). Uiteraard kan je variëren met andere ingrediënten

Bereiding:

Neem een pan, fruit de ui, knoflook, wortel in de pan. Voeg na 2 minuten laurier en kruiden toe. Laat het niet verbranden. Na 1 minuut de tomaten toevoegen. 5 minuten laten koken en daarna proeven, zout naar smaak. Laurierblad verwijderen. Pak alle  bladerdeeg en leg het op 2 stuks bakpapier op de ovenrekken. Leg de stukken niet te dicht op elkaar. Neem een lepel en schep de saus op het bladerdeeg, maar niet op de rand. Beleg de pizza met de courgette, olijven, geraspte kaas en mozzarella. Bak af in 20 minuten, 180 graden,  check of het midden ook gaar is.

Wentelteefjes,  Chef Ivo groep 6  en zijn broer; recept voor 1 ( oud) brood.

Ingrediënten

  • 1 brood, wit is het lekkerste
  • 2 a 3 eieren; groot of klein
  • 6 eetlepels  melk
  • Suiker
  • Kaneel
  • Snufje zout
  • boter of olijfolie

Bereiding:

  • Verwijder de korsten van het brood

( tip: snij de overgebleven korsten in vierkante stukjes, olijfolie en zout erop en in de oven tot ze krokant zijn; 180 C en ongeveer 15 minuten)

  • Druk het brood aan.
  • Kluts de eieren en dan mengen met de melk, kaneel, zout en suiker.
  • Boterham in het mengsel leggen, goed laten intrekken, alles boterhammen voorbereiden.
  • Koekenpan op het vuur, olijfolie of boter erin, goed heet laten worden.
  • Boterhammen bakken tot goudbruine wentelteefjes.

 


 

Ongeregen saté een variatie op het Indonesische familierecept van  chef Max uit groep 6 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 700 gram kippendij stukjes ( ook halal verkrijgbaar) in stukken gesneden.
  •  1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 1 theelepel laos
  • ½ theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel sambal
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • Sap van ½ citroen

Pindasaus

  • 5 el pindakaas
  • 150 ml water
  • 1 el bruine suiker
  • 2 el ketjap manis
  • Sap van ½  limoen

 

Bereiding:

Bereid de marinade. Snijd de knoflook en ui in grove stukken. Meng dit in een kom samen met ketjap manis en de kruiden, suiker, sambal en het citroensap. Zorg dat alles goed gemend wordt!

 Meng de kipstukjes door de marinade. Laat deze een uur of liever langer staan. Let op dat het niet warm staat, anders in de koeling laten marineren.

( Na het marineren kan je de kip op satéstokjes rijgen. Laat dan de punten van de stokjes even weken in lauw water dan splijten ze niet). Na het marineren kan je de kip bakken in de pan of in de oven garen; 180 C. Af en toe roeren en controleren of de kip gaar is. Het moet een witte, lichte bruine kleur hebben en geen roze plekken meer. 

 


 

Hete bliksem naar overgrootmoedersrecept, voor 2 personen

Een variatie op een middeleeuwse maaltijd. In de middeleeuwen at men veel knollen. De aardappel en  zoete aardappel komen pas later voor in Europa maar het zijn wel knollen. Het gerecht is bereid met appelen na een gulle gift van een appelboerin in de buurt van Muiden waarvoor dank!

 

Ingrediënten:

  • 1 appel, geschil zonder klokhuis 
  • 1 ui
  • 150 gram aardappel, geschild
  • 150 gram zoete aardappel
  • 1 eetlepel creme fraiche
  • 25 gram boter
  • Eventueel een ei
  • Zout en peper
  • Blad van 3 flinke takken thym
  • 1 laurierblad

 

Bereiding:

Snij de appel, aardappel en de zoete aardappel in gelijke stukken. Zorg dat de aardappelen gewassen. Zet ze net onder water in een pan, voeg het zout, laurier en thym toe. Laat het water aan de kook komen. 5 minuten later de appelen toevoegen. Wanneer de aardappelen gaar zijn neem je de pan van het vuur. Afgieten maar zorg dat je een paar eetlepels kookvocht bewaart. Laurierblad verwijderen.

Grof pureren met een stamper, eventueel een ei erdoor roeren. Kookvocht erbij gieten maar zorg dat het geen pap wordt!  Crème fraiche en eventueel olijfolie zout en peper toevoegen. Pas op je kan je branden aan de hete appel! Daarom heet dit hete bliksem.

TIP:

Serveren met een salade van peer. Snij de peer in plakjes. Maak een dressing van sinaasappelsap en olijfolie. Serveer met rucola. Eet dit met een lepel en mes zoals in de middeleeuwen.

 

7 kinderen uit groep 5A en 5B gaan met juf Emmy koken.


 

Appeltjes uit de oven

Ingrediënten:

  • 7 appels
  • 100 gram suiker
  •  1 el kaneel
  • 250 gram kruidnootjes

    ( evt bastognekoeken of lange vingers of Mariakaakjes )
  • 6 el olijfolie
  • 3 el citroensap
  • 1 zak rozijnen

Saus

  • ½ kg mascarpone
  • 400 ml slagroom
  • 6 el Honing
  • Munt

 

Week de rozijnen in een laag lauw water.

Iedereen schilt een appel. Snij de appel in 8 stukjes, snij het klokhuis eruit.

Allemaal samen in 1 kom. Citroensap, kaneel olijfolie en suiker erbij. Mengen.

Kruidnootjes fijn hakken.

Oven aan op 180 C.

Ovenschaal invetten met olijfolie, klein beetje!

Helft van de appels erop. Kruidnootjes dan op de appels en dan de rest van de appels daarbovenop. In de oven voor 15 min. En dan kijken of ze gaar zijn.

Pak de ingrediënten voor de saus.

Doe de slagroom in de kom, honing erbij.

Kloppen. Na 2 minuten de mascarpone erbij doen. Doorkloppen.

De munt in fijne stukjes snijden of scheuren. Als de slagroom dik genoeg is, roer je voorzichtig de munt door de saus. Serveer de saus bij de appels.

 

 

 

 

 


Foto's

Video's

Meer informatie