Schoolnieuws 3 2017-2018

 • Gemaakt op: 27-9-2017 00:00
 • |
 • Gewijzigd op:
 • |
 • Geplaatst door: Lydia Goris
 • |
 • Auteur:  
 • |
 • Fotograaf:  

Kinderboekenweek thema 'GRUWELIJK ENG'

hal.jpg
Deze week start de Kinderboekenweek.  de thematafel en de themawand zijn al  'gruwelijk' aangekleed.  Vrijdag aanstaande vieren we de kinderboekenweek met een voorstelling en allerlei workshops in het thema. 

STARTGESPREKKEN

Woensdag 27 en donderdag 28 september hebben de startgesprekken plaats gevonden. We hebben de gesprekken als zeer prettig  ervaren. Mocht u het gesprek hebben gemist dan wordt u  deze week alsnog uitgenodigd door de leerkracht vanuw kind. 

WERK DAGEN OP DE GOUWE PLEK

IMG_1001 (1).JPG
IMG_7559.JPG
Marloes 1.JPG

Op 20 en 22 september vonden de eerste werkdagen op ‘De Gouwe Plek’ plaats en deze waren een groot succes! Op de drassige ondergrond werd door de groepen 3 t/m 8 het eerder gemaaide gras opgeharkt, de sloot uitgebaggerd, bomen en struiken gesnoeid (op initiatief van de kinderen een paar takken en struiken meer dan voor gepland) en van de gesnoeide takken een knuppelpad aangelegd. Uiteraard werd er ook gewoon rond gebanjerd en zijn er onder meer kikkers, padden, vlinders, rode mieren en zelfs zoetwatergarnalen gespot! De dagen zijn begeleid door de Natuurouders van St. Augustinus, Landschapsbeheer Noord-Holland en IVN. Lijkt het u ook leuk om mee te helpen op de Gouwe Plek? Lees dan hieronder meer over de Natuurcursus.

SPONSORLOOP

IMG 5499.jpg IMG 5502.jpg
op Vrijdag 29 september was de sponsorloop. We renden voor het nieuwe schoolplein. We hebben hard gerend en het was erg leuk. Hopelijk halen we veel geld op!
Geschreven door Fay uit groep 6

Op vrijdag 29 september was de sponsorloop. We renden voor het nieuwe schoolplein. Ik heb 9 rondjes gerend. Het super leuk!
Geschreven door Thomas Be. uit groep 6

IMG_7490.JPG
Al 5 rondjes gerend!

KIJKJE IN DE KLAS
Mindmap Luna gp.8.jpg
In groep 8 zit de eerste aardrijkskunde toets erop. De leerlingen mochten hun eigen leerstrategie gebruiken. Op de foto hierboven is een creatieve leerstrategie te zien van Luna.

BOUW
20171003_111806.jpg
Nu het dak er op zit begint de bouw van het 3e kleuterlokaal al behoorlijk vorm te krijgen.


FILMEN IN DE KLAS
Als school zetten wij ons in om voortdurend ons onderwijs te verbeteren. De leerkrachten leren middels opleidingen, cursussen klassenbezoeken maar ook van elkaar. Om nog meer zicht te hebben op ons eigen handelen filmen we ook wel eens in de klas. We willen u informeren dat wij deze beelden alleen intern en voor eigen opleidingsdoelen gebruiken. Beelden worden na gebruik gewist.

NATUURCURSUS VOOR OUDERS EN GROOTOUDERS VAN ST. AUGUSTINUS
Zoals u in de vorige nieuwsbrief heeft kunnen lezen, en op de ouderavond heeft gehoord, is er sinds kort een groep Natuurouders actief op St. Augustinus. Inmiddels hebben zich 15 ouders en 1 grootouder aangemeld en hebben we de eerste werkdagen op De Gouwe Plek achter de rug (zie het enthousiaste verslag elders in deze nieuwsbrief). Om de natuurouders op te leiden verzorgt IVN-Twiske een cursus speciaal gericht op natuuronderwijs op De Gouwe Plek. In de cursus leren de (groot)ouders hoe ze een groepje kinderen kunnen begeleiden bij het werken in (en ontdekken van) de natuur; ze krijgen informatie over hoe kinderen leren en welk lesmateriaal ze kunnen gebruiken. Ook doen ze basiskennis van natuur en milieu op, speciaal gericht op het Ilperveld en De Gouwe Plek. Na het volgen van de cursus, kunnen de (groot)ouders de natuurlessen zelfstandig (in overleg met de leerkrachten) begeleiden.

Programma:

 • Op 9 oktober besteden we aandacht aan opruimers in de natuur (bodemdiertjes en schimmels) en krijgen we een introductie over hoe kinderen leren en hoe je met zoekkaarten kan werken.
 • Op 30 oktober leren we over het ontstaan van Noord-Holland/Waterland/Ilperveld en leren op die manier over de bodem onder De Gouwe Plek. We doen onderzoek aan geprepareerde fossiele resten, leren hoe we met kinderen met loepen, loeppotjes en microscoop kunnen werken.
 • Op 13 november leren we over het belang van riet en alles wat er tussen leeft, over zaden en hoe we deze onderwerpen aan de kinderen kunnen leren.
 • De tweede helft van de cursus is in maart/april. Dan gaan we in op bloemen en bomen, insecten en waterdiertjes en leren we over het gebruik van andere materialen voor natuureducatie.

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Wie interesse heeft kan zich aanmelden bij Marloes de Graaf (06-46801306). De cursusavonden zijn van 20.00-22.00 uur in de Augustinusschool. De cursus (inclusief cursusmateriaal) is gratis.

BELANGRIJKE DATA​
 Woensdag 4 oktober: Start Kinderboekenweek
Donderdag 5 oktober: Algemene stakingsdag onderwijs, kinderen vrij.
Vrijdag 6 oktober: Voorstelling en workshops Griezeldroom
                                    Open dag van 9.00-10.00 uur
Maandag 9 oktober: 'smiddag schoolfoto's broertjes/zusjes
                                          ' s avonds : Start Natuurcursus voor ouders
Zaterdag 21 oktober t/m zondag 29 oktober: Herfstvakantie(1 week)
Maandag 30 oktober: Start thema 2 en luizencontrole

MEDEDELINGEN

 • Het  inschrijfformulier voor de jaarlijkse schoolestafette ontvangt u  vandaag in uw mailbox. Volgende week kunt u de antwoordstrookjes in een doos bij het infobord in de hal  inleveren.   
 • Volgende week vragen we u deel te nemen aan een enquete van Veilig Verkeer Nederland.
 • De tussenstand van het opgehaalde bedrag van de sponsorloop is 1.464,75 euro 

Het volgende schoolnieuws verschijnt op donderdag 19 oktober

Foto's

Video's

Meer informatie