Enigma 7, 25 november 2016

  • Gemaakt op: 25-11-2016 00:00
  • |
  • Gewijzigd op:
  • |
  • Geplaatst door: Arjen Meijer
  • |
  • Auteur: Martin Bootsma
  • |
  • Fotograaf:  

Alan Turingschool
Nieuwsbrief 25november 2016

Beste ouder(s)/verzorger(s),
In deze Nieuwsbrief leest u onder meer over de thema's in de groep 1/2, 3 en groep 6/7. Verder foto's van schilderijen van kinderen van de voorschool over de planeten Mars en Saturnus. Als bijlage treft u een gedicht van Sinterklaas aan. Sinterklaas heeft een prachtig gedicht geschreven. Misschien wilt u deze voorlezen? Ook sturen we u een folder mee over groente en fruit.

Sinterklaasviering
Op maandag 5 december zal Sinterklaas ons komen bezoeken!
De kinderen worden, net als altijd, op tijd verwacht op school. De deuren gaan om 8.20 open. De groepen 5-8 zetten hun surprise neer in de klas. Om 8.30 gaan alle groepen samen met hun leerkracht naar buiten om de Sint en zijn pieten te verwelkomen. Alle ouders zijn hierbij van harte welkom.
Na de aankomst gaan de kinderen met hun leerkracht naar binnen en alleen de hulpouders die zich voor deze dag hebben opgegeven gaan  mee naar de klas.
Alle groepen hebben een gedicht geschreven voor Sinterklaas naar aanleiding van een verzoek van de Sint (zie hieronder). De groepen 5-8 lezen hun gedicht voor aan Sinterklaas en gaan dan naar boven om de surprises uit te pakken. Het feest wordt beneden voortgezet voor de groepen 1-4.
In de ochtend vindt de sinterklaasviering plaats, maar de kinderen hebben ook 's middags school.
 
Het planetarium
Alle kinderen hebben vorige week kunnen genieten van het planetarium dat op onze school was. Hieronder nog twee foto's van een geweldige dag.

 
 
 
Een speciale gast in groep 8
De vader van Laura gaf een presentatie over de geschiedenis van sterrenkunde. Het was erg interessant en leerzaam. Hij had een PowerPoint gemaakt waarin hij allerlei belangrijke mensen benoemde en uitlegde wat zij bereikt hebben op het gebied van sterrenkunde. Heel even leek het net alsof de leerlingen van groep 8 studenten van de universiteit waren!Macintosh HD:Users:evanaaijkens:Desktop:FullSizeRender (9).jpgMacintosh HD:Users:evanaaijkens:Desktop:FullSizeRender (8).jpg

 

 

EU-schoolfruit
Wij doen mee met EU-Schoolfruit en ontvangen 20 weken gratis 3 stuks groente/fruit per week. Zo'n ananas schoonmaken is niet echt een makkie maar wel ontzettend leuk. In de bijlage een digitale ouderbrochure met allemaal praktische fruit- en groentetips.

 
 
 
Juf Roos van Dijk stopt als leerkracht op de Alan Turingschool
Juf Roos stopt als leerkracht van de Alan Turingschool. In goed overleg hebben wij besproken dat een werkplek in de onderbouw of middenbouw van een basisschool beter bij Roos past. Helaas is deze positie bij ons op school niet beschikbaar. Roos zal haar werkzaamheden voortzetten op een andere school binnen Asko. Lisa Harrevelt zal Roos vervangen. Totdat Roos een andere werkplek heeft gevonden zal ze nog ondersteunende werkzaamheden verrichten bij ons op school.

Juf Lianne van Teeffelen
2 december keert juf Lianne van Teeffelen weer terug na haar periode van zwangerschapsverlof. We wensen haar ontzettend veel succes. Lianne gaat op maandag, dinsdag en vrijdag werken. De overige dagen staat juf Saskia Vos voor de groep.

Thema groep 3
In groep 3 houden de kinderen zich bezig met alles wat op wielen staat. Dat kunnen fietsen of raceauto's zijn, politiewagens, maar ook vliegtuigen. Alleen .. waar zitten de wielen van dat vliegtuig eigenlijk? Op die vraag stuitten we toen we uit purschuim voertuigen gingen maken. Gelukkig konden we het opzoeken in boeken. De wielen bleken niet aan de zijkant, maar aan de onderkant van de romp te zitten!

 

Schooltuinafsluiting en thema-afsluiting groep 6/7
Het afgelopen half jaar hebben de leerlingen van groep 7 veel geleerd over het telen van groente op de schooltuin. In de afsluitende les hebben alle leerlingen hun diploma gekregen. De leerlingen hebben de schooltuintoets goed gemaakt.

Maandag hebben de leerlingen van groep 6/7 het thema Op weg naar Mars afgesloten. Ze hebben veel geleerd, onder meer over beroemde astronomen als Copernicus, Galileï en Eisinga. De foto hierboven laat de themamuur zien, met daarop de informatie over deze astronomen.

 

 

Oosterkerk
De leerlingen uit de onderbouw krijgen op vrijdagmiddag de mogelijkheid om te luisteren naar de repetities van muzikanten die 's avonds een optreden verzorgen in de Oosterkerk. Ze leren de instrumenten kennen en luisteren naar klassieke muziek.


 

Voorschool
Onlangs gingen we met de voorschool peuters het planetarium bij ons in de hal van de Alan Turing school bezoeken.
Het was erg spannend voor de peuters. Sommige kinderen hadden de planeten al in de hal zien hangen en waren daardoor al bezig in hun hoofd met planeten en de ruimte.
In het planetarium leken de kinderen erg onder de indruk van de planeten en sterren die ze voorbij zagen komen. Het was schitterend en er werd op een begrijpende manier toelichting gegeven over hetgeen we zagen.
We hebben er nog over nagepraat in de groep.
Een dag later gingen we (vrij) verven.
Het was heel mooi om te zien dat er een planeet werd geverfd door een kindje, daardoor werden andere kinderen ook gestimuleerd en gingen ook zij planeten schilderen. Zelfs de naam van de geschilderde planeet wisten ze te benoemen.

 

Schaakclub
Op vrijdag 2 december start de schaakclub weer. Er zijn twee groepen, een startersgroep en een groep voor gevorderden. De leerlingen volgen een cursus en leren zo goed schaken. De schaakclub is er voor leerlingen van groep 4 t/m 8. De schaakclub wordt geleid door de ouders Pieter en Boudewijn. We hopen op termijn weer mee te doen aan het Amsterdamse schaakkampioenschap voor basisscholen. Mocht u interesse hebben, neem dan even contact op met de leerkracht(en) van uw kind.

 

​Sinterklaasviering, het planetarium, een speciale gast in groep 8, EU-schoolfruit, thema groep 3, Schooltuinafsluiting en thema-afsluiting groep 6/7, Oosterkerk, Voorschool en schaakclub​

Foto's

Video's

Meer informatie