Gezonde school

​De gezondheid van onze leerlingen is een belangrijk onderdeel van de Alan Turingschool. Om deze reden hebben wij de volgende afspraken:

Ochtendpauze

In de ochtendpauze eten de leerlingen groente of fruit. Denk aan aardbeien, stukjes appel,  worteltjes, komkommer, radijsjes, tomaatjes, een trosje druiven, stukjes kiwi of ander fruit. Wij vragen ouders dit hapklaar mee naar school te geven, zodat de juf of meester de kinderen hier niet mee hoeft te helpen. Als drinken geven wij de voorkeur aan water of dranken zonder suiker. Als een leerling aan fruit of groente echt niet voldoende heeft, mag daarnaast nog een ander gezond tussendoortje worden gegeten. Denk aan wat crackers, een plak ontbijtkoek, een eierkoek of rijstwafel.
 

L​​unch

Wij vragen u een gezond lunchpakket aan uw kind mee te geven. Dat bestaat uit bijvoorbeeld volkoren- of bruinbrood en niet te veel of te vet beleg. Als drinken geven wij de voorkeur aan water of dranken zonder suiker. Daarnaast kunt u eventueel fruit en/of groente meegeven.
 

Trak​​​teren

Wij promoten gezond trakteren. In onze nieuwsbrief geven we regelmatig voorbeelden van gezonde traktaties. Ouders kunnen het boek ‘Feest! 46 traktaties voor school of thuis’ van het Voedingscentrum raadplegen. Dit boek staat vol met leuke en gezonde traktatie-ideeën en is op school te leen.
 
Goede traktaties vinden wij:
 
*  Non-food: bijvoorbeeld stuiterballen, potloden, fluitjes, stickers, kleurboekje of bellenblaas.
*  Kleine porties eten, liefst gekozen uit de Schijf van Vijf: (versierd) vers fruit (appel, mandarijn) of (versierde) groente (worteltjes, reepjes paprika).
*  Kleine porties van producten die niet te vet of te zoet zijn, zoals een doosje rozijntjes of een handje popcorn, rijstwafels, soepstengels, plak peperkoek, mini-eierkoek, een rolletje met kleine snoepjes (zuurtjes, dropjes), dropveter of dropsleutel of een klein zakje met spekjes.
 

Speciale gele​genheden

Bij speciale gelegenheden maken we natuurlijk uitzonderingen, bijvoorbeeld tijdens het schoolreisje en op feestdagen. Dan is zo'n traktatie extra speciaal.
 

Sport en be​wegen

Sport en bewegen is leuk en geeft kinderen een goed gevoel. Ze leren spelenderwijs tal van vaardigheden. Wij vinden het belangrijk dat leerlingen kennis maken met verschillende sporten en dat ze leren dat sporten leuk is.
 

Sport buiten scho​​ol

Wij vinden dat leerlingen niet alleen in en rondom school moeten kunnen
sporten, maar ook bij sportverenigingen. Voor leerlingen waarvan de ouders niet over de financiële middelen beschikken om sport te kunnen betalen, doen wij graag een aanvraag bij het Jeugdsportfonds. Als u ervoor in aanmerking komt, draagt het Jeugdsportfonds bij aan de contributie en eventueel de sportattributen. U kunt de aanvraag ook zelf doen. Meer informatie vindt u op www.jeugdsportfonds.nl​