Nieuwsbrief 05 2017-2018

  • Gemaakt op: 8-12-2017 00:00
  • |
  • Gewijzigd op:
  • |
  • Geplaatst door:  
  • |
  • Auteur:  
  • |
  • Fotograaf:  
Agenda
11 december Studiedag kinderen vrij
12 december Staking leerkrachten Kinderen vrij
13 december Kerstcircuit alle groepen
21 december Kerstdiner 17u – 18.30u Ouders zijn welkom in de zitkuil. 
Jarigen 
12 december Kristijan Spahija
15 december Jahmaly Vyent
20 december Anne Barekzai + Morinio Kashama
 
De Vreedzame School blok 3 ‘We hebben oor voor elkaar’
We zijn gestart met de lessen uit blok 3 ‘we hebben oor voor elkaar’. De kinderen leren tijdens dit blok belangrijke communicatieve vaardigheden. Ze leren hoe ze misverstanden en conflicten kunnen voorkomen door duidelijk te communiceren.

De lessen zijn gericht op: 
- Duidelijk vertellen. Goed kunnen communiceren is erg belangrijk bij het oplossen van conflicten. Een slechte communicatie kan conflicten verergeren. 
- Goed en slecht luisteren. De kinderen leren actief naar elkaar te luisteren, goede vragen te stellen en samen te vatten wat de ander heeft gezegd.
- Misverstanden. Wat de een bedoelt en hoe de ander het begrijpt. Ze leren te zien hoe de interpretatie van een boodschap kan verschillen.
- Gezichtspunten. De kinderen leren zich te verplaatsen in de mening of positie van een ander. 
- Een mening onderbouwen met argumenten, in de bovenbouw door middel van debatteren.
- Het overbruggen van meningsverschillen en komen tot overeenstemming. 
- In groep 8 op het kritisch omgaan met informatie, en op het respectvol communiceren via de ‘sociale media’ 
 
Kerst op de Botteloef    
Tijdens de kerstperiode zijn er verschillende activiteiten op De Botteloef. Er wordt geknutseld tijdens het kerstcircuit. Er worden kersstukjes gemaakt, kaarten geschreven en er vinden optredens plaats. Op donderdagavond 21 december vindt het kerstdiner plaats. Ouders zijn tijdens dit kerstdiner uitgenodigd in de zitkuil om een hapje en een drankje te nuttigen. 

Een kerstkaart voor ouderen  
Groep 5 t/m 8 schrijft dit jaar kerstkaarten voor ouderen. De feestdagen zijn voor veel mensen een tijd van samenzijn, warmte en gezelligheid. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Meer dan een miljoen ouderen zijn eenzaam en brengen de kerstdagen alleen door. Speciaal voor deze ouderen is er een kerstkaartactie opgezet door het Nationaal Ouderen Fonds. Wij doen ook mee en zullen ouderen verrassen met een persoonlijke kerstkaart. De kinderen leren dat ouderen soms eenzaam zijn, ze bedenken of ze zelf ook eenzame ouderen kennen en hoe ze hen kunnen helpen. Ook leren ze een boodschap schrijven voor een wenskaart. 

Jeugdtheaterweekend in de Rietwijker   
In het weekend van 9 en 10 december organiseert de Theaterstraat een jeugdtheaterweekend, met diverse voorstellingen en workshops voor kinderen.
Op zaterdag 9 december om 11u speelt ‘Pim Pam Paars’ (2 tot 5 jaar). Het is een komische, muzikale voorstelling, waarbij je je in een levend schilderij waant, vol bonte kleuren en dansende vormen.  
Op zondag 10 december vindt ‘Buku Buku’ plaats. Er wordt voorgelezen, er is een muzikale voorstelling te zien, je kan piñatas knutselen en er wordt gedanst. De workshops starten om 12.30u. De voorstelling waarin acteurs samen met muzikanten en vormgevers verhalen tot leven wekken, start om 15u.
Kosten: eigen bijdrage. Actie: reserveer via info@theaterstraat.com en de tweede persoon kan gratis naar binnen! 

Schoolactiviteiten
Het verteltheater in de Rietwijker
Donderdag 23 december gingen groep 3 t/m 6 naar de Rietwijker voor een muzikaal verteltheater. Door een acteur en een muzikant werd het Argentijnse verhaal Piñatas verteld.

Dode hoek les
De kinderen van groep 7 en 8 kregen les over ‘de dode hoek’. Ze hebben kunnen ervaren dat ze in het verkeer vaak onzichtbaar zijn voor vrachtwagens. Ze hebben bovendien geleerd wat ze kunnen doen om uit de dode hoek te blijven.

Afsluiting schooltuinen
Elk jaar bezoeken de kinderen vanaf januari groep 6 t/m november groep 7 de N.J. Schaapschooltuin. De kinderen leren naast planten, zaaien en oogsten alles wat met de natuur te maken heeft. Het doel van de lessen is om de kinderen kennis en respect voor de natuur en het milieu bij te brengen. Bovendien zijn de lessen op de schooltuinen een onderdeel van de leerlijn Natuur & Techniek op De Botteloef. De kinderen van groep 7 hebben hun schooltuinlessen afgesloten met een test.


Foto's

Video's

Meer informatie