Nieuwsbrief 1

 • Gemaakt op: 1-9-2015 00:00
 • |
 • Gewijzigd op:
 • |
 • Geplaatst door: Alex Kossenberg
 • |
 • Auteur:  
 • |
 • Fotograaf:  

​​​​We zijn begonnen!
De eerste spannende week ligt al weer achter ons. Alle kinderen en teamleden van de Bron zijn weer samen aan het leren geslagen. Gelukkig was er ook tijd voor een feestje. Het Openingsfeest Nieuwe Stijl begon dit jaar in de eigen groep. Een korte kennismaking tussen ouders, leerlingen en de leerkracht, waarin we vooruit keken naar het komende schooljaar. Prachtige wensen werden op slingers geschreven die nu allemaal in het trappenhuis hangen.

Veel wensen gaan over de sfeer op school: ‘ik wens dat er niemand gepest wordt’, ‘ik wens dat we allemaal aardig zijn voor elkaar’, ‘ik wens dat we allemaal vrienden worden’, ‘lachen!’, ‘ik wens dat ik sterk word’, ‘ik wens dat ik een lieve juf heb’. Dat is fijn om allemaal te lezen! De Vreedzame School gaat ons hierbij helpen, daarover verderop meer.

Het feest op het plein was heel gezellig! Er waren heerlijke hapjes, gemaakt door Erik (vader Rowan), Tessa (moeder Joep) en Petra (moeder Bo). Er werd geschminkt, gedanst, prachtige bellen geblazen, bouwwerken met bamboestokjes gemaakt. 

Het Openingsfeest werd mogelijk gemaakt door de inzet van de ouderraad: veel dank dit keer aan Heidi, Jacques, Erik en Tessa! Veel dank ook aan alle ouders die tijdens het feest ook hebben geholpen. Achteraan in deze nieuwsbrief nog veel meer foto’s. 

Een nieuwe Bronkalender!
Ook dit jaar hebben we weer een prachtige Bronkalender. Vorige week is aan alle oudste kinderen een exemplaar uitgereikt. De kalender is in de vakantie gemaakt door Irene (moeder Menno en Lotte), Dorita (moeder Rosa) en Petra (moeder Bo). Hartelijk dank voor jullie inzet! Het resultaat is om trots op te zijn. 
In de kalender staan alle activiteiten die voor de hele school gelden. In de loop van het jaar ondernemen we per klas natuurlijk nog veel meer, daarover sturen we bericht via de klassenouder en/of via de mail.
Op de achterkant staan alle praktische afspraken die op school gelden. Neem hem nog een keertje door!

Vreedzame School
We zijn op de eerste schooldag van dit jaar gestart met de ‘Vreedzame School’. Met dit programma werken we aan sociale competenties en een goed pedagogisch klimaat. Onze samenleving is een democratische samenleving. De kern van een democratie is het erkennen van verschillen. De Vreedzame School wil kinderen al op jonge leeftijd leren hoe je om kunt gaan met verschillen. Hoe overbruggen we meningsverschillen? Hoe lossen we een ruzie zo op dat iedereen tevreden is? Staan we open voor mensen die anders zijn dan wij?
We hebben voor dit programma gekozen omdat we ons realiseren dat dit vaardigheden zijn die je moet leren. De klas is een goede plek om te oefenen. Zo kunnen de kinderen naarmate ze ouder worden steeds beter zelf conflicten oplossen. 

Gedurende het schooljaar werken we aan 6 thema’s:

 • We horen bij elkaar
 • We lossen conflicten zelf op
 • We hebben oor voor elkaar
 • We hebben hart voor elkaar
 • We dragen allemaal een steentje bij
 • We zijn allemaal anders

Tijdens de informatieavond op 1 september vertellen we meer over de Vreedzame School.

Informatieavond 1 september
We nodigen jullie van harte uit voor de informatieavond op 1 september. Tijdens deze belangrijke avond geven wij een toelichting op onze plannen voor dit schooljaar. Welke ontwikkelingen spelen, waar gaan we extra aandacht aan schenken? Dit jaar natuurlijk een eerste introductie over de Vreedzame School.
Na het algemene gedeelte in de aula gaat de avond verder in de klas van je kind(eren). Jullie kiezen een klassenouder en de leerkracht geeft uitleg over de leerstof van dit schooljaar. We verstrekken veel en belangrijke informatie die avond. We gaan er daarom vanuit dat iedereen komt. Mocht je toch verhinderd zijn, meldt dat dan bij de leerkracht. Zorg er ook voor dat je bijgepraat wordt door een ouder die wel aanwezig was. Aanvang 19.30, einde 21.00 uur.

Op tijd beginnen
Voor de duidelijkheid zetten we de regels nog even op een rij: om 8.30 uur gaat de schooldeur open. Jullie zijn welkom in de klas om werk te bekijken of samen een boekje te lezen. Om 8.45 uur begint de les. Het afscheid moet dan dus al hebben plaats gehad. Alle ouders zijn dan op de gang en de kinderen zijn in de klas!
Het kost ons in deze eerste 2 weken veel moeite om op tijd te beginnen. Willen jullie alsjeblieft allemaal meewerken aan een goede, prettige en tijdige start van de dag?!

Nieuwe collega’s
We zijn dit jaar gestart met 4 nieuwe collega’s: Dineke Bult in groep 1/2B, Debbie Greveling in groep 3A, Marieke Schalkwijk in groep 3B en Sanne van Nieuwenhuijsen in groep 4/5.

Vacature MR
Helaas gaat Maaike van Berkel (moeder Nadia) onze MR verlaten. Ben je nauw betrokken bij de Bron en wil je graag meedenken over het reilen en zeilen op school? Stel je kandidaat en kom bij de MR. Meer informatie kun je krijgen bij Hans van Duivenvoorden (vader Rosa) of Zoulikha moeder Yassir groep 3A. 

Luizen!
In de meeste groepen zijn weer luizencontroles gehouden. Helaas zijn ze nog niet uitgestorven. Controleer je kind goed en begin met kammen….

Een Gezonde School
Iedereen vindt gezondheid belangrijk en ook op school werken we daar bewust aan. Zo hebben we een luchtverversingsinstallatie die in alle klassen zorgt voor een gezonde luchtkwaliteit. We letten er op dat de kinderen niet de hele dag zitten en een goede zithouding hebben. Daarom zorgen we voor meubilair dat meegroeit met de kinderen. We ruimen veel lestijd in voor bewegingsonderwijs en gaan minstens 1 x per dag buitenspelen, ook als het regent. 
Ook voor het eten en drinken hebben we regels die passen bij een Gezonde School: 
 • ’s Ochtends om 10 uur drinken de kinderen (karne)melk of water. Geen vruchtensap, geen drinkyoghurt, geen limonade. Het is een duidelijke regel: water of melk. Brengt een kind iets anders mee, dan gaat het mee terug naar huis en krijgt het water. 
 • Om 10 uur is er tijd voor fruit en eventueel een boterham. Géén ontbijtkoek, geen mueslireep, geen toastjes, geen croissants, geen liga’s, evergreens of sultanas. Het is een duidelijke regel: fruit en/of brood. Brengt een kind iets anders mee dan gaat het terug in de tas. 
 • Traktaties zijn feestelijk, klein en bij voorkeur gezond. Denk aan een 1-haps-traktatie. Om teleurstelling op de feestelijke dag zelf te voorkomen vragen we ouders om van tevoren te overleggen met de leerkracht: wanneer vier je de verjaardag en aan wat voor traktatie denk je. Zoek op internet naar ‘gezonde traktaties’ en je krijgt heel veel ideeën. Een lekkere appel is ook prima! Voor de duidelijkheid: ook in de hogere groepen geen zakjes chips! En maak er geen nachtwerk van, het is geen competitie. 
 • Ook dit jaar doen we weer mee met de Schoolfruit-actie. Iedere week sponsoren de Europese Unie en Lidl weer groenten en fruit voor de hele school. 

Naschoolse activiteiten van de Tondeldoos
Alle kinderen hebben een inschrijfformulier gekregen voor naschoolse activiteiten voor kinderen uit Westerpark. Je kunt je kind inschrijven op internet www.amsterdam.nl/kidsactiviteiten of door het formulier in te vullen. Op de Bron is weer een Sportbuurtclub op donderdagmiddag en Breakdance op vrijdagmiddag. Relax tijdens de Yogalessen, leef je uit bij de Avonturenclub, laat je fantasie de vrije loop bij de Technoclub, ga op Heldenjacht bij de Moviemakers of leef je uit tijdens het Breakdansen; het aanbod is zeer divers. 
Vanaf vrijdag 28 augustus kan er vanaf 09.00 uur online worden ingeschreven via www.amsterdam.nl/kidsactiviteiten. De inschrijving sluit op zondag 6 september; hoe eerder er wordt ingeschreven, hoe meer kans op een plekje. 
Op de website www.amsterdam.nl/kidsactiviteiten vind je bovendien het volledige programma met uitgebreide cursusinformatie; kies stadsdeel West, vervolgens bij buurt/wijk Westerpark en tenslotte bij school voor de Tondeldoos. Heb je hulp nodig bij het inschrijven? Petra kan je helpen. 
Vragen over het programma of problemen met de website of internetbankieren? Neem contact op met de Talentmakelaar van IJsterk, Esther Blok, e.blok@ijsterk.nl, 06 – 20 4109 20.

Cursus Nederlands voor ouders van de Bron
Het is opnieuw gelukt om subsidie te krijgen voor de lessen Taal- en ouderbetrokkenheid. Dinsdagmiddag 8 september gaat taalinstituut Taal en COAST op Maat opnieuw een cursus Taal en Ouderbetrokkenheid  geven op de Bron. U, als ouder, kunt dan uw Nederlandse taal verbeteren en u gaat leren hoe u uw kind thuis kunt helpen om zijn/haar taal te verbeteren. Ook leert u meer over wat er op school gebeurt en gaat u samen leuke dingen doen buiten de school.
De cursus is gratis en voor alle niveaus. De lessen zijn 2 keer in de week op dinsdagmiddag en vrijdagochtend en worden gegeven door Jael. De cursus duurt tot de zomervakantie.
Wij willen graag dat veel ouders meedoen. Maar schrijf u snel in want vol = vol!
Kent u andere ouders die mee willen doen? Vertel ze dan dat ze zich ook kunnen inschrijven! Er liggen aanmeldformulieren op school.

Nederlandssprekende ouders gezocht
Op de Bron volgen kinderen van diverse nationaliteiten les. Kinderen leren vaak sneller Nederlands dan ouders. Omdat kinderen erbij gebaat zijn dat hun ouders goed Nederlands spreken biedt de Bron al twee jaar de cursus Taal en Ouderbetrokkenheid.
 • Vind je het leuk om kennis te maken met anderstalige ouders op deze school? 
 • Vind je het leuk anderstalige ouders te helpen met het oefenen van de taal?

Kom vanaf 11 september elke vrijdag van 8:45 tot 10:00 meedoen met de conversatiegroep Taal en OuderBetrokkenheid!
Jael bereidt een onderwerp voor en jij gaat individueel of in kleine groepjes in gesprek met ouders die hun Nederlands willen verbeteren.
Je bent niet verplicht om elke week te komen maar we hopen natuurlijk dat je het zo leuk vindt dat je regelmatig komt! Voor ouders die in traject zitten bij DWI is deelname aan de TOB cursus een vorm van vrijwilligerswerk of taalstage.
Geef je op bij de oudercontactmedewerker Petra!

Kinderkookcafé
Luidt het weekend in met het klaarmaken van een heerlijk drie gangendiner. Op vrijdag kun je meedoen met het kinderkookcafé in de Noorderkerk. We beginnen om half vier met het kokkerellen waarna we rond kwart voor zes aan tafel gaan om van al dat lekkers te smullen. Rond half zeven is het weer afgelopen. Kinderen vanaf groep 5 kunnen meedoen. Het is op vrijdag 11, 18, 25 sept, 2, 9 en 16 oktober, het kost 20,- voor heel het blok. Als je mee wilt doen schrijf je dan voor 6 sept. in door een mail te sturen naar kinderwerk@noorderkerk.org. We hopen je te zien.

Skateboard-lessen
Vanaf woensdag 2 september biedt Skate Days wekelijks een nieuwe serie skateboardlessen aan in het skatepark op het van Beuningenplein in Amsterdam, voor iedereen vanaf 6 jaar. Bij de lessen zit alles inbegrepen: professionele skateboards, helmen, bescherming en begeleiding door ervaren skateboarddocenten
Op woensdag 2 september zijn er vanaf 13.30 proef skateboardlessen. Na het volgen van de proefles kan iedere deelnemer beslissen of hij/zij door gaat met skateboardles. Voor een gratis proefles kan je je inschrijven op de website. De cursus kost € 84,- inclusief skateboard en beschermmateriaal. 

Openingsfeest, Een nieuwe Bronkalender, thema's, informatieavond, Naschoolse activiteiten van de Tondeldoos​ ​​en Nederlandssprekende ouders gezocht.

Foto's

Video's

Meer informatie