Nieuwsbrief 6

  • Gemaakt op: 1-12-2015 00:00
  • |
  • Gewijzigd op:
  • |
  • Geplaatst door: Alex Kossenberg
  • |
  • Auteur:  
  • |
  • Fotograaf:  

​​​​​​​​

De Sint op school!
Op 4 december bracht Sinterklaas een bezoek aan de school. We stonden hem met zijn allen op te wachten aan de straat en daar kwam hij met zijn twee Pieten aan. Sint in de bakfiets en Piet met moeder Lina op de tandem!

Samenwerking met IJsfontein
IJsfontein, gevestigd op het Westergasterrein, ontwerpt en ontwikkelt spelend (digitaal) leren.  Denk aan websites en serious games, interactieve belevenissen voor musea of een crossplatform digitale methode voor het basisonderwijs.
Zij zochten een school om regelmatig mee samen te werken en dat is de Bron geworden. Onze leerlingen leren van IJsfontein en andersom. Hoe gaat het in zijn werk? Een natuurmuseum in Brabant gaf IJsfontein de opdracht om een app te ontwikkelen voor kinderen. Tien leerlingen uit groep 3 tot en met 7 gaan hiermee onder leiding van IJsfontein aan de slag. Zo leren zij hoe een app tot stand komt, aan welke voorwaarden een goede app moet voldoen, welke mogelijkheden je allemaal in een app kunt toepassen enzovoorts. 
Groep 7 heeft een educatieve website voor hen getest. Tijdens het testen kreeg groep 7 feedback over hun zoekgedrag en over de achtergrond van het ontwerp van de website (hoe kun je de aandacht trekken op een website, waar worden je ogen naar toegetrokken en waarom?).  
We maken per project afspraken met IJsfontein over de samenwerking. Daarbij zorgen we steeds voor een goede balans tussen het leerrendement van onze leerlingen en het voordeel  voor IJsfontein. IJsfontein maakt lessen op maat voor ieder project om de leerlingen mediawijs te maken. De leerlingen zijn enthousiast en wij ook. 

Kniepertjes bakken in groep 6
Nadat Sint was vertrokken en de kerst nog niet helemaal naar binnen getogen, ging groep 6 kniepertjes bakken. Kniepertjes bakken is een traditie uit het Oosten van het land, de geboortegrond van juf Sanne. Het zijn platte koekjes die met Oudjaar worden gegeten. Ze staan symbool voor het uitgerolde oude jaar. Op Nieuwjaarsdag wordt de opgerolde variant gegeten, als symbool voor het nog uit te rollen nieuwe jaar. 

Afsluiting Verbetertraject KBA
In maart 2013 zijn we gestart met een verbetertraject op school. Donderdag 9 december kwamen de experts van het KBA voor de laatste keer langs om de voortgang te beoordelen. 
In de ruim twee jaar die achter ons liggen hebben we hard gewerkt aan ontwikkeling in didactiek, leerlingenzorg, gezamenlijk leren, observeren en feedback geven. We hebben ons rekenonderwijs geëvalueerd en een nieuwe taalmethode aangeschaft die hogere eisen stelt aan de leerlingen. Bij de kleuters zijn we systematisch gaan observeren, waardoor we een beter alternatief hebben voor de CITO-toetsen in de eerste twee jaar. Onze lessen zijn doelgerichter, beter afgestemd op de verschillende onderwijsbehoeften van de leerlingen. De betrokkenheid van de leerlingen bij de taak is groter en we leggen meer verantwoordelijkheid bij de leerlingen voor hun leerproces.  
De experts zijn vijf keer langs geweest om ons feedback te geven op ons onderwijs. Aan het einde van de middag concludeerden zij, met ons, dat we een grote sprong voorwaarts hebben gemaakt.
 
Studiemiddag 24 november en studiedag 10 december
Tijdens de studiemiddag van 24 november hebben we blok 4 van de Vreedzame School voorbereid. Na de kerstvakantie starten we met het blok ‘We hebben hart voor elkaar’. Doel van dit blok is het leren omgaan met gevoelens van jezelf en je inleven in de gevoelens van anderen. 
Op 10 december hebben we goede praktijken uitgewisseld over de Weektaak en het leren reflecteren van kinderen op de kwaliteit van hun werk. 

Ouders bedankt!
Het onderwijs op de Bron wordt rijker dankzij de hulp van vele ouders. Ouders die lezen met de kinderen, rekentijgers begeleiden, workshops verzorgen, de ouderraad bemensen, klassenouders die zorgen dat alle hulp op rolletjes verloopt enzovoorts enzovoorts. Lieve ouders, heel hartelijk bedankt voor jullie inzet. 
We hebben een aardigheidje voor jullie klaarstaan in de aula. 

Deze presentjes worden iedere keer met zorg uitgezocht, verzameld en geëtaleerd door Sophie, moeder van Dok uit groep 8. Heb jij hier ook talent voor? Volgend jaar ontstaat een vacature…….


Van basis- naar voortgezet onderwijs in Amsterdam
Na lang vergaderen, wikken, wegen, besluiten en een herzien besluit is er nu dan eindelijk duidelijkheid over het nieuwe matchingssysteem dat de plaatsing op de middelbare scholen gaat regelen. Leerlingen in groep 8 maken opnieuw een lijst van 10 scholen waar ze het liefst naar toe zouden willen. Daarbij gaan ze uit van het advies van de basisschool. De lijst leveren ze in bij de school die ze op nummer 1 hebt staan. Vervolgens berekent de computer een plaatsing voor alle groep 8 leerlingen van Amsterdam en omstreken. Vorig jaar pakte dit minder goed uit dan van tevoren verwacht. Vandaar dat er wat aanpassingen in het proces zijn gedaan. 
Overigens blijkt dat alle leerlingen van vorig jaar uiteindelijk heel blij zijn met de school waarop ze terecht zijn gekomen. Of die nu op de eerste of op de zesde plaatst stond. Zo werkt de menselijke geest…..

…. Kinderen en ouders uit groep 7 opgelet!
Een lijst van 10 scholen maken is niet makkelijk. Daarom adviseren we jullie om dit jaar al open dagen te gaan bezoeken. Het is nog heel ver weg, maar het kost veel tijd en het is niet fijn om je niet goed voor te bereiden!

Kunstenaar in de klas, klas in het atelier
Het onderwijs in beeldende vorming op de Bron krijgt dit jaar een impuls: we leggen relaties met kunst uit musea en bieden verschillende technieken aan. Groep 3 tot en met 8 krijgt les in de klas van kunstenaar Peter Smit over het thema ruimtelijk tekenen en perspectief. Zo werkt groep 3 met houtskool en kneedgum aan een stilleven met lichtinval, groep 8 knipt als Matisse, groep 5 tekent met kleurpotlood een appeltje in een fruitschaal. 
Nadat ze in de klas geoefend hebben, krijgt de les op een andere dag vervolg in het atelier van de kunstenaar. Zo krijgen de kinderen ook een kijkje in de werkomgeving van een beroepskunstenaar. 

Samen naar het museum Willet Holthuysen
Tijdens de studiedag van 10 december ging de Nederlandse Taalgroep met Jael naar het museum aan de Herengracht waar Abraham en Louisa Willet-Holthuysen woonden. In dit prachtige pand kun je zien hoe de familie woonde. Op de bel-etage was de ontvangstverdieping van meneer en mevrouw Willet-Holthuysen. In de damessalon ontving Louisa haar bezoek en via de balzaal kom je in de herenkamer, waar Abraham Willet kunstavonden organiseerde. Nieuwsgierig? Het museum is de hele kerstvakantie open!

Iedereen heeft een eigen mening, maar hoe neem je dan een besluit? De Vreedzame School in praktijk in groep 1/2D

Wat zou je vanmiddag willen gaan doen? Denk er maar even over na en wissel ideeën uit.

Wie wil er buiten spelen? Steek je vinger maar op? En wie wil er binnen speelwerken? En wie wil allebei?
Oeps, dit wordt onoverzichtelijk.

Iedereen krijgt één blokje om zijn voorkeur aan te geven. Het lijkt erop dat we gaan buiten spelen. Hoe voelen de kinderen zich nu die gekozen hebben voor speelwerken?
Maar het kan nog veranderen, want niet iedereen heeft zijn blokje al gelegd. Hoe zou het voelen als het verandert?

Bijlage bij de nieuwsbrief: Activiteiten voor in de kerstvakantie

Kerstmis door de Jordaan
Maandag 21 december. Ga mee op reis, samen met je ouders en stap zo in het kerstverhaal van Jozef en Maria. De reis begint in de Noorderkerk om 16.30 waar je een lampion maakt. Daarna vertrek je emt je lichtje de Jordaan in op zoek naar het kindje Jezus. Kijk op www.noorderkerk.org​ voor het programma. Aldaar ook aanmelden.

Kinderkerstcafé in café Nassau
Woensdag 23 december van 16.00 tot 17.00 uur. Het klassieke kerstverhaal interactief verteld voor jonge kinderen (4-8 jaar). Met muzikale begeleiding en bekende kerstliedjes. Toegang gratis. Er wordt met de pet rond gegaan. Wittenkade 105 A. 

Kinderkerstviering in de Obrechtkerk
24 december, 19.00 uur. Een gezinsviering met het kerstspel. Kinderen tussen 6 en 10 jaar die mee willen doen in het kerstspel kunnen zich aanmelden. Er zijn enkele repetities nodig om te oefenen: secretariaat@obrechtkerk.nl

Welkom in de IJzeren eeuw
Op zondag 27 december start een historische comedy voor alle leeftijden op TV bij Zapp. Iedere zondag om 18.15 uur: www.welkomindeijzereneeuw.nl 

Speciale activiteiten in het Rijksmuseum
Kijk op www.rijksmuseum.nl/kers​tvakantie voor de details over de familieworkshop ‘Schilder je eigen winterlandschap’ of ‘Kerstkaarten maken’ of de speciale familierondleiding.

Veiligheidsmuseum PIT
In de kerstvakantie een speciale tentoonstelling over loeiende sirenes en zwaaiende lichten. Alles over brandweer en politie. 

Nijntje en Sesamstraat in theater de la Mar
Theater voor de allerkleinsten! Op donderdag 24 december de musical Nijntje voor 3 jaar en ouder en op maandag 28 december Sesamstraat. 


​Welkom Sint, Ijsfontein, Kniepertjes bakken groep 6, Afsluiting Verbetertraject KBA en samen museum Willet Holthuysen.​

Foto's

Video's

Meer informatie