Waaier Nieuwsbrief 5

  • Gemaakt op: 8-11-2016 00:00
  • |
  • Gewijzigd op:
  • |
  • Geplaatst door: Frans Niekel
  • |
  • Auteur:  
  • |
  • Fotograaf:  

Beste ouders,

Zwarte Pietendiscussie
Twee jaar geleden hebben we met de ouderraad en met het team gesproken over Zwarte Piet en of we hem moesten aanpassen of niet.
Toen kwam naar voren, dat sommige leerkrachten, ouders én kinderen zich gekwetst voelden door het gegeven, dat Zwarte Piet als een karikatuur van een slaaf van Sint werd neergezet. Sommige kinderen hadden zelfs ervaren, dat zij werden aangesproken als Zwarte Piet, vanwege hun donkere huidskleur.

We hebben toen besloten Piet aan te passen, zodat niemand zich gekwetst hoeft te voelen. Ook de mensen, die de oorspronkelijke traditie willen handhaven, komen tot hun recht, want het blijft 'Sinterklaas en Piet'.
Alleen is Piet niet meer helemaal pikzwart of bruin, met gouden oorringen en dikke rode lippen, maar een gewone, doch komische man of vrouw, met roetvegen over het gezicht, die de persoon onherkenbaar maken.

Tradities zijn er om voortgezet te worden, maar moeten ook worden aangepast aan de moderne tijd. Piet heeft tegenwoordig geen roe meer om de kinderen te straffen en de zak is alleen voor cadeautjes. Er worden geen kinderen meer voor straf in de zak meegenomen naar Spanje.

De 'boeman' Zwarte Piet is al een tijdje geleden een vriendelijke, grappige knecht geworden. Nu is hij/zij een, met roet besmeurde hulp van Sinterklaas. Nog steeds even grappig.
Voor wie het niet wist: de roetvegen komen uit de schoorstenen, waar Piet de cadeautjes door naar binnen gooit!

Ik betreur het dat volwassenen zo'n felle, soms gewelddadige discussie over de hoofden van kinderen voeren. Dat vind ik voor onze jeugd een slecht voorbeeld.
Met name de halsstarrigheid van sommige mensen maken de sfeer rond het Sinterklaasfeest zo negatief.
Het is in mijn optiek altijd beter, wanneer je met begrip en respect gezamenlijk tot een compromis kunt komen, waar iedereen zich in schikt.  

Verjaardag traktaties
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: snoep is niet toegestaan! Niet voor klasgenootjes en niet voor leerkrachten. Leerkrachten horen het goede voorbeeld te geven, dus ook zij mogen geen snoep aannemen.
Ik heb met de leerkrachten afgesproken, dat zij ouders die met snoeptraktaties komen, mogen terugsturen.
Wees dus niet boos op de leerkracht, maar kom gerust bij mij.
Het is een schoolafspraak, die twee jaar geleden ook met de ouders is gemaakt: Als Jump In school houden we ons allemaal aan de regels m.b.t. gezond gedrag.
De traktaties moeten dus vooral gezond (en beperkt!) zijn: (stukjes) fruit, tomaatjes, komkommer, selderij: mag allemaal. In elke klas ligt een traktatiemap voor suggesties.
Overigens mogen kinderen ook zonder traktatie de klassen rond om een sticker te halen bij de andere leerkrachten.

Snappet
De leerkrachten en leerlingen gaan het steeds beter snappen. Met intensieve begeleiding en aansturing lukt het beter om leerlingen zelfstandig en adaptief (op eigen niveau) te bieden wat nodig is.
De tablets zorgen ervoor dat de leerkrachten meer tijd aan de instructie en de leerlingen zelf kunnen besteden.

Schoolfruit
Vorige week hebben alle ouders een brief ontvangen met de aankondiging dat we met ingang van deze week op woensdagen, donderdagen en vrijdagen schoolfruit ontvangen. Alle kinderen krijgen dus vanaf morgen kiwi's, wortelen, mandarijnen, druiven of appels van school.

Namens het team
Frans Niekel, directeur

Foto's

Video's

Meer informatie