Honingpot 391 - 11/09/2015

  • Gemaakt op: 11-9-2015 00:00
  • |
  • Gewijzigd op:
  • |
  • Geplaatst door: Marijke Blijleven
  • |
  • Auteur:  
  • |
  • Fotograaf:  

Honingpot Nieuwe Stijl

Dit is de eerste  Honingpot die via de nieuwe website van  het Wespennest wordt aangemaakt. Hij ziet er dus anders uit dan iedereen gewend is. Het grote voordeel van deze nieuwe layout is, dat hij zich aanpast aan het apparaat waarmee je hem bekijkt. Dat heet 'responsive'. Bekijk hem maar eens op een computer en op een mobiele telefoon of tablet, dan zul je het verschil goed kunnen zien.

Natuurlijk moet iedereen nog wennen aan de nieuwe layout en zal het in het begin nog niet perfect zijn. We zullen de komende tijd gebruiken om ervoor te zorgen dat deze nieuwe layout zijn doel zo goed mogelijk bereikt.


Studiedagen

Zoals iedereen heeft gemerkt waren de kinderen op vrijdag 28 augustus vrij. Het team had toen een studiedag.

Gedurende het schooljaar is er voor de medewerkers een aantal van deze niet-les gebonden werkdagen ingepland. De kinderen zijn dan vrij, maar het team is wel op school. We verdiepen ons dan bijvoorbeeld in de nieuwe lesmethoden, bereiden projecten voor, of maken (en evalueren) de groepsplannen.

De nieuwe CAO schrijft voor dat we naar een 40-urige werkweek moeten streven. Voorheen overschreed deze al gauw de 42 uur. De niet-les gebonden dagen helpen vooral om het aantal activiteiten te verminderen, dat voorheen na schooltijd werd uitgevoerd. Hierdoor houden we meer tijd over om de lessen voor te bereiden, werk na te kijken en om de kinderen te volgen.

De kinderen krijgen nog steeds gemiddeld 945 uur les per jaar, evenveel als voorgaande jaren. De studiedagen voor de leerkrachten zijn nu echter evenwichtiger over het schooljaar verdeeld zodat ze tot verlichting van de werkdruk leiden.

De eerste studiedag op 28 augustus was een inspirerende dag. We hebben met de medewerkers van groep 4 t/m 8 scholing gekregen over Nieuwsbegrip. Dit is een zeer uitgebreide begrijpend-lezen methode. In deze methode krijgen de kinderen, naast de basis les over een nieuwsitem, ook digitale lessen waarin andere tekstsoorten behandeld worden. Daarbij krijgen ze via deze methode verschillende soorten schrijfopdrachten. Ook hebben we met het hele team het 1e school-brede project voorbereid en zijn er groepsplannen gemaakt.

De volgende studiedag is op woensdag 14 oktober.


Vervolg Bmr-prik

Op woensdag 30 september zal de tweede helft van de kinderen geboren in 2006 door de GGD worden opgeroepen voor de Bmr-prik. U hoeft hiervoor geen verlof aan te vragen maar laat wel even aan de medewerker weten dat u gaat “prikken”.

De kinderen uit Amsterdam-Noord worden uitgenodigd in de Sporthal Wethouder Verhey.


Schoolzone

Wat is de straat naast de school mooi opgeknapt in de zomervakantie! Er is een echte schoolzone gekomen. Er zijn aan weerszijden fietsstroken aangelegd en de oversteekplaatsen zijn nu heel duidelijk aangegeven. Ook staan de borden met het stop- en parkeerverbod nu duidelijk in het zicht.

Nagenoeg alle ouders houden zich goed aan het stopverbod, zodat de kinderen nu veel veiliger lopend of met de fiets naar school kunnen komen. Zorgen die laatste paar ouders ook dat ze voortaan op de parkeerplaats verderop parkeren?!!


Sail 2015

Tijdens onze eerste schoolweek hebben we met alle groepen een bezoek aan het SAIL terrein kunnen brengen. Alle kinderen hebben daarbij de indrukken op hun eigen manier verwerkt, zowel in gedachten, maar ook op paper.

De kinderen in de groep van Fabienne en Annette hebben hun belevenissen in hun logboek beschreven. Hiernaast een aantal sprekende voorbeelden van achtereenvolgens Adam, Amanda, Zoë en Lieve.

 

 

In de groep van Prajna luidde de opdracht, dat de kinderen in hun verhaal antwoord moesten geven op "de 5 W's" (Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom) en dat er in hun verslag tenminste 25 bijvoeglijke naamwoorden moesten voorkomen. Hieronder een tweetal verslagen:

Op een zonnige donderdagmiddag ging ik met een grote groep naar het drukke maar gezellige Sail. Sail is, dat allerlei soorten grote, mooie, kleine, gouden, oude en geliefde Tall Ships bij elkaar komen en dat grote groepen mensen die geweldige schepen dan kunnen komen bezoeken.

We gingen met groep 5, 6, 7 en 8 via het groen geurende Vliegenbos naar de metalen of stalen blauwe pont. En toen we aan de overkant waren gingen we naar het leuke ING of ook wel gezegd: Zeehelden eiland. Daar bezocht ons giebelende groepje met de aardige Ida, de sportieve Naoufal, de rennende Luisandro en de springende Alex + ikzelf het grote spannende piratenschip. We moesten in een korte (gelukkig maar) rij gaan staan.

Nadat we op het schip waren geweest van het geweldige ING eiland hebben Ida en ik de twee oranje lieve leeuwen een hand gegeven. Daarna moesten we met het kleine pontje van het eiland naar de overkant maar er konden maar 20 mensen per keer op de pont. Aan de overkant moesten we nog wachten op Gerrit. O ja, helemaal vergeten te vertellen: Gerrit was onze gezellige groepsleider samen met zijn lieve vrouw.

Toen hij er eindelijk was moesten we nog wachten tot we op de rondvaartboot mochten. Na dat lange wachten moesten we naar de rondvaartboot. Er waren 2 rondvaartboten. Ik ging in rondvaartboot 2. Dat was een sta boot, maar gelukkig waren er ook zitplaatsen. We kregen 2 lekkere pakjes sap, ik had appelsap.

Tijdens de rondvaart keken we uit op al die, witte, blauwe, zwarte, gekleurde Tall Ships. Tijdens dat varen had ik wel een beetje dorst gekregen en gelukkig kon je op de boot om een glas water vragen, het water zat in een doorzichtige ronde beker. Er was ook een wc op de boot. Gelukkig maar, want er moesten heel wat mensen naar de wc.

Het einde van de rondvaart zette ons af aan de overkant. Op de terugweg naar school moesten we weer door het bos. Op sommige bomen hingen een bordje met daar op geschreven: PAS OP VALLENDE TAKKEN en het grappige was dat Ida dacht dat er stond: PAS OP SPANNENDE TAKKEN!!!!!

Uit van de Tall Ships en Phileine

sail1.jpg 

 

 En nog een verslag:

Wij gingen met de groepen 5,6,7,8, naar Sail. Sail is een boten optocht. We gingen op donderdag 21 augustus. Het was een zonnige dag met een blauwe lucht.

Eerst gingen we van af school door het donkere Vliegenbos lopen naar het kleine pontje. Toen we bij het kleine pontje waren moesten we 10 lange minuten wachten tot dat het kleine pontje er was. We moesten goed kijken of ons gezellige groepje compleet was. Ja hij was compleet. Emma, Daan, Otto en Jill natuurlijk.

Toen we met het kleine pontje aan de drukke overkant waren gingen we naar het ING eiland dat noemde ze ook wel Zeehelden eiland. Bij het drukke Zeehelden eiland kregen we eerst lekkere limonade en een vierkante Zeehelden eiland kaart. Die kaart zat aan een oranje lint met een kompas er aan.

Mijn groepje had geen spelletjes gedaan. We hadden op het mooie schip gekeken en op een hoge toren, omdat we  daar een oranje ING leeuw zagen en daar wilden Emma, Daan en Otto heel graag heen. Het was een grappige leeuw met hele leuke manen.

Om half 2 moesten we verzamelen bij een klein pontje op het ING eiland. Mijn groepje was meteen aan de beurt. Toen we ongeveer 5 minuten op het kleine pontje zaten toen waren we aan de overkant van het grote meer.  Aan de anderen kant van het grote meer was het heel druk.

Toen we wachtten op de anderen gingen we zitten op de kade. Wij zaten in boot 2 maar er was ook een boot 1. De rondvaart was best leuk want we voeren langs alle Tall Ships en daarna gingen we weer naar onze fijne school.

En dan is het toch een hele leuke dag met school.

Uit van Jill

sail2.jpg
 


Diploma's

Jamie de Gruijter uit groep 4 heeft zijn A-diploma en Nina Trimbos uit groep 5 heeft nog net vóór de zomervakantie haar B-diploma gehaald. Knap hè!

Jamie en Nina: HARTSTIKKE GEFELICITEERD!!!


Verhalen vertellen

Het komende schooljaar zal ik, Annette, lesmateriaal maken voor het vertellen van verhalen door kinderen. Ik heb hiervoor een beurs gekregen.

Het lijkt me fijn als zoveel mogelijk kinderen kennis maken met het vertellen van verhalen. Ter gelegenheid van het afscheid van collega Adri hebben we destijds op school een Verhalenfestival georganiseerd. Alle groepen hebben toen meegedaan.

Om het lesmateriaal goed vorm te geven zal ik me nu echter in eerste instantie richten op één onderbouwgroep, één middenbouwgroep en één bovenbouwgroep. Wanneer de groep van uw kind hierbij hoort zal ik u daar over informeren. Om u alvast voor te bereiden: ik vraag ouders ook om te komen vertellen, maar in overleg met de medewerker van uw groep kan dat vast ook wel eerder.

Voor nu heb ik alvast een vraag: als u boeken met verhalen heeft en die zou willen uitlenen, zijn we daar heel blij mee. En, ik wil graag filmpjes maken van ouders die een kort verhaal vertellen, doet u mee?

U kunt mij altijd aanspreken om mee te denken en vragen te stellen, dat vind ik fijn. U kunt mij ook mailen: a.benedictus@askoscholen.nl.


Kinderboekenweekproject

De data van ons kinderboekenweekproject zijn bekend! We starten op maandag 5 oktober en sluiten op dinsdagmiddag 13 oktober af met een Gala!


Tussen Schoolse Opvang "FF-pauze.nl"

De eerste schoolweken zitten er op en dat geldt ook voor de TSO (Tussen Schoolse Opvang). De weken zijn goed verlopen! Aan het begin van het schooljaar is het altijd goed om de regels weer op te frissen. Daarom hierbij een stukje over de TSO op het Wespennest.

Zoals u weet zijn 'de sterretjes' vorig jaar afschaft. Van de kinderen die normaal bij de TSO aanwezig zijn, maar ergens anders willen gaan lunchen, verwachten we een briefje van de ouder. Elke dag dat uw kind ergens anders gaat lunchen moet hij/zij een briefje bij zich hebben. Zo niet, dan blijft uw kind bij de TSO op school. Het nabellen van ouders willen wij zoveel mogelijk beperken. Bespreek daarom 's morgens duidelijk wat uw kind die dag wil gaan doen. U kunt natuurlijk ook altijd bellen (voicemail inspreken) of een sms sturen.

Het CREAlokaal bij de midden/bovenbouw bleek vorig jaar een groot succes te zijn en daar gaan wij er komend schooljaar mee door! De kinderen kunnen kiezen tussen buiten- of binnenspelen. Bij het CREAlokaal kunnen ze knutselen, tekenen en/of spelletjes doen.

Ons team heeft dit jaar een aantal nieuwe gezichten. Corry, leidster bij de groep van Diane, Euredice op maandag en dinsdag in de groep van Fabienne/Annette en Anja op maandag in de groep van Yoni en op donderdag en vrijdag in de groep van Fabienne/Annette. Zhian is naar de groep van Yoni gegaan. Wij wensen iedereen succes op de nieuwe plek!

Dan wil ik als laatste benadrukken, dat als er vragen, opmerkingen of klachten zijn u altijd naar mij toe kunt komen. Ik wil u graag helpen! Ik ben elke dag van 11.30 tot 13.15 uur aanwezig, behalve op woensdag. Bellen of mailen kan natuurlijk ook.

Ik heb de afgelopen week gemerkt dat de kinderen het weer leuk vonden om de leidsters na de vakantie terug te zien en andersom gold dat ook. Samen met de kinderen willen wij er weer een top jaar van maken!

Vriendelijke groet, Marijn Pronk, coördinator TSO Wespennest (gsm 0644261551)


Jeugdsportfonds

"Alle kinderen moeten kunnen sporten!" dat is het motto van het jeugdsportfonds. Sporten, maar ook muziek maken of dansen geeft plezier, versterkt het zelfvertrouwen, bevordert een gezonde levensstijl en het helpt talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

Kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar die buitenspel staan, omdat hun ouders te weinig middelen hebben om de contributie van een te betalen, kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding van het fonds. Is het gezin in het bezit van een Stadspas en is de hoogte van het gezinsinkomen maximaal 120% van het minimum inkomen dan kun je via Marijke een aanvraag doen.

Formulieren hangen op de prikborden of zijn bij Marijke te verkrijgen.


Inloopochtend Ouder- en Kind adviseur

"Hoe krijg ik mijn kind achter die computer vandaan?"

"Ik moet eerst boos worden, voordat hij luistert!"

"Hoe krijg ik mijn kind op tijd op school?"

Zo zijn er nog 101 vragen die je als ouder/verzorger kunt hebben. Het maakt hierbij niet uit welke culturele achtergrond je hebt, welke opleiding je hebt genoten of bij welke politieke partij je bent aangesloten. Kinderen in elke leeftijd roepen vragen bij ons op. Doe ik het als opvoeder wel goed? Kan het anders? Zijn er nog andere methodes of manieren?

Opvoeden is een leuke uitdaging, maar soms is het prettig om daar wat extra ondersteuning of advies bij te krijgen. Het Wespennest maakt dit mogelijk: na de herfstvakantie zal er maandelijks (op de laatste donderdag van de maand) een inloop plaats vinden. Tijdens de inloop zal Annelies Way (ouder en kind adviseur) aanwezig zijn om verschillende onderwerpen te bespreken en vragen te beantwoorden. Ook het delen van ervaringen met andere ouders/verzorgers is mogelijk.

De inloop heeft een vrijblijvend karakter. Je kunt (opvoed)vragen stellen en/of advies vragen. Je kunt naar eigen behoefte even blijven (we hebben de ruimte een uur tot onze beschikking) en er zal geen registratie of dossiervorming plaatsvinden.

Mocht u graag bepaalde thema's (met betrekking tot de opvoeding) besproken willen zien, geef dit dan aan mij door. Aan de hand van deze opgaves en bij genoeg interesse is het misschien mogelijk om een themaochtend te organiseren.

Naast vrijblijvend langskomen is het ook mogelijk om telefonisch of via de mail een afspraak te maken.

Tot de kerstvakantie gaat het om de volgende data: donderdag 29 oktober, donderdag 26 november. De inloop vindt plaats van 8:30 tot 9:30 uur in de personeelskamer. Zet deze data in uw agenda / telefoon en kom gewoon eens langs om kennis te maken, advies te vragen, ervaringen uit te wisselen, koffie / thee te drinken, etc.

Ik hoop u donderdag 29 oktober en/of donderdag 26 november te ontmoeten op de inloop van "Het Wespennest".

Annelies Way, ouder en kind adviseur Wijkteam Noord-Oost

Tel: 0633315340, e-mail a.way@oktamsterdam.nl


 

De volgende verschijnt

Vrijdag 25 September
 

 

 

In deze editie:
Studiedagen, Bmr-prik , Schoolzone, Sail, Diploma's, Verhalen vertellen, Kinderboekenweekproject, TSO, Jeugdsportfonds, Inloopochtend Ouder- en Kind adviseur, Verjaardagen, Agenda


Foto's

Video's

Meer informatie