Honingpot 431 - 20/04/2018

  • Gemaakt op: 20-4-2018 08:00
  • |
  • Gewijzigd op:
  • |
  • Geplaatst door: wespennest.honingpot
  • |
  • Auteur:  
  • |
  • Fotograaf:  

te_laat.jpgTe laat kom actie

Een aantal weken geleden was er vanuit de leerplicht weer een actie om extra aandacht te vestigen op het op tijd naar school komen. Diverse 'indianenverhalen' deden daarna de ronde. Gelukkig waren er ook ouders die even aan mij kwamen vragen waarom deze actie was en hoe dit werd uitgevoerd.

De mensen van leerplicht spreken voornamelijk ouders aan. Helaas waren er veel ouders die doorliepen terwijl ze werden aangesproken. Een enkele keer werd er aan een kind (waarbij de ouder ontbrak) gevraagd waarom hij/zij te laat was. Er werden geen waarschuwingen gegeven en geen bonnen uitgedeeld. Er werd alleen geteld. Zo kunnen we zien of er enige vooruitgang is.

Het zou natuurlijk fijn zijn wanneer dit soort acties helemaal niet nodig zouden zijn. Voor de medewerkers en kinderen is het echt storend wanneer kinderen te laat komen. Natuurlijk kan het een keer voorkomen dat er echt omstandigheden zijn waardoor u te laat komt en waar we dan begrip voor hebben. Structureel te laat komen is niet nodig denken wij. Dus graag uw medewerking om op tijd te kunnen beginnen.


fotos delen.pngDelen van foto's van kinderen

Op 25 mei 2018 treedt de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking met verscherpte eisen over de bescherming van persoonlijke gegevens binnen organisaties. De Medezeggenschapsraad (MR) is hierover in gesprek met de school. De komende maanden zal regelmatig vanuit school worden gecommuniceerd hoe hier mee om wordt gegaan. Maar de AVG heeft ook direct impact op ouders.

De MR is benaderd over het feit dat in veel stamgroepen op enthousiaste wijze foto's worden gemaakt van kinderen tijdens allerlei activiteiten op of rondom school. Deze foto's worden vaak met evenveel enthousiasme gedeeld via social media of gedeelde cloudopslag. Helaas gaan niet alle social media of clouddiensten even netjes om met rechten op afbeeldingen of bescherming van persoonlijke gegevens, zoals onder meer blijkt uit recente gebeurtenissen rondom Facebook. Hiernaast zijn er vaak geen goede afspraken gemaakt tussen ouders over het verder doorsturen van foto's. Sommige ouders vinden dit prima, anderen hebben daar (meer) moeite mee.

Graag zouden we als school en MR, in samenwerking met ouders, een aantal basisregels ('protocol') rondom het nemen en delen van foto's van kinderen willen opstellen. Voor het opstellen van dit protocol zijn we opzoek naar 'best practices'. Wellicht hebben jullie als ouders onderling al afspraken gemaakt hoe hiermee om te gaan of kennis hoe dit geregeld is op andere scholen. Misschien hebben jullie ook al bepaalde apps of diensten die bijdragen aan het eenvoudig en veilig delen van deze foto's. Wij willen jullie vragen deze ervaringen en kennis met de MR (zie adres hieronder) te delen zodat we op basis daarvan een relevant protocol en/of informatiepakket samen kunnen stellen. Dit kunnen we vervolgens met alle ouders (nieuw en huidig) delen.

De Medezeggenschapsraad van Het Wespennest (wespennest.mr@askoscholen.nl)


Zwemdiploma

Tygo van Rietschoten heeft zijn A-diploma gehaald.

HARTSTIKKE GEFELICITEERD Tygo!!


lalalalente.jpgLentefeest

Op 26 april wordt op school weer het jaarlijkse lentefeest gevierd van 17:00 tot 19:00 uur. Het feest waar onze wespen samen met hun ouders vieren dat de lente weer is begonnen onder het motto LaLaLente – Vier het verschil in April!

Thema: Het lentefeest wordt voorafgegaan door een projectweek op school rond het thema diversiteit en verschil. Het lentefeest zal inhaken op het thema door opdrachten uit te zetten op het schoolplein die de kinderen tijdens het feest kunnen doen. Alle kinderen krijgen een strippenkaart en als ze alle opdrachten hebben volbracht geeft deze recht op een broodje wesp. Verschil en identiteit raak je na dit lentefeest nooit meer kwijt!

Begeleiding: Elke klas zal via de stamgroepouder een activiteit onder zijn hoede krijgen. Per klas zullen er dan een aantal ouders zijn die bijvoorbeeld de bar, broodje wesp of een activiteit regelen tijdens het feest.

Eten: Per klas zal een werelddeel worden aangewezen om kinderen verschil in smaak te kunnen laten proeven. Alle ouders worden gevraagd een hapje mee te nemen uit die keuken. Voor drinken wordt gezorgd (ook voor de ouders).

Opruimen: Het is fijn als we met z'n allen na het feest even meehelpen met afbouwen en opruimen.

Lenteschoonmaak: De feestcommissie zoekt altijd naar een mooie besteding van de omzet die er wordt gemaakt door de bar. Van de opbrengst van het ouderfeest is er dit jaar een mooie grote kunstkerstboom gekocht die afgelopen jaar al op het podium te bewonderen was.

Dit feest willen we graag de opbrengst gebruiken om de school een lenteschoonmaak te geven. Vergeet dus geen (cash)geld mee te nemen!"


groenten.jpgGroente en fruit op school: het zit er weer op

Bijna een half jaar lang konden de kinderen 3x per week genieten van fruit en groente op school. Het Wespennest deed dit jaar voor het eerst mee aan het Schoolfruitprogramma van de EU (www.euschoolfruit.nl). Maar 5% van de kinderen eet voldoende fruit, en 1% voldoende groente. Dat is de belangrijkste reden dat dit programma is opgezet.

Wat vonden de kinderen er van?

Liz (5) en Selena (6): "We hebben alles geprobeerd. Alleen appel vinden we allebei niet zo lekker." Selena: "Ik vond de augurk wel lekker. Misschien waren het Poolse augurken. Ik kom ook uit Polen." Liz: "Ik vond peer wel lekker. Ik neem vaak wortel en peer mee naar school".

Oscar (5): "Ik vond de pittige rode spruitjes lekker. Ik lustte alles wel."

Pelle (10): "Ik heb alles geproefd. Grapefruit was nieuw, die vond ik nog lekkerder dan sinaasappel! Bitterder en zuurder."

Vena-Lee (10): "Lang geleden had ik grapefruit geproefd. Die vond ik toen niet lekker, maar nu wel."

Pelle: "Echt jammer dat het nu is afgelopen. Terwijl ik eerst dacht: he nee, groente en fruit op school." Vena-Lee: "Ja, ik vind het ook jammer. Ik eet nu wel meer fruit. En ook radijsjes eet ik vaker. Die heb ik ook zelf geplant." 

Natuurlijk is het fijn als de kinderen doorgaan met groente en fruit als tussendoortje, van thuis.  Na een evaluatie volgt een besluit over een eventueel vervolg van het schoolfruitprogramma.

En namens het team: dank aan alle ouders die hebben geholpen het groente en fruit te verdelen.

Mariska (moeder van Nina, groep 7)


A4D poppetje.jpgAvondvierdaagse 2018

Wanneer: Maandagavond 4 juni t/m donderdag 7 juni 2018.

Inschrijven: Vóór dinsdag 15 mei uitsluitend digitaal via dit inschrijfformulier: http://bit.ly/wespennest2018

Lees ook het e-mailbericht van de stamgroepouders.

Kosten en betalen: Inschrijfgeld is €8,50 per persoon. Betaling uitsluitend per bank. Kijk op het digitale inschrijfformulier.

Waar verzamelen en vertrekken: Op alle avonden verzamelen bij 'De Volewijckers', Baron de Coubertinlaan 6, 1034 ZK Amsterdam (achter de Buiksloterkerk). Op deze locatie is voldoende parkeergelegenheid.

Vertrektijden: Voor de 10 km elke dag: start om 18:00 uur (verzamelen 17:45 uur), voor de 5 km elke dag: start om 18:15 uur (verzamelen 18:00 uur).


news.jpgSchrijf mee aan de Krant voor Noord

Noordjes Schrijflab gaat een krant maken voor Noord met kinderen uit Noord. Niet zomaar een krant, nee: een echte krant. We zijn heel serieus. Omdat we willen horen wat de kinderen in Noord te vertellen hebben. 


In deze krant kun je lezen wat de kinderen en jongeren in Noord beleven en wat hen bezig houdt, wat hun mening is over maatschappelijke kwesties en ontwikkelingen in hun stadsdeel, de stad en het land. Kinderen leren de komende weken van onze begeleiders en door gastbezoeken van journalisten en redacteuren hoe het bij een krant werkt en hoe je een goed artikel schrijft.

 

Bij een brainstorm in het Schrijflab over onderwerpen, waren we diep onder de indruk van wat de kinderen allemaal al weten. En ook de wenslijst van te interviewen mensen is lang. 

  

Noordje zoekt nog kinderen die na schooltijd mee willen schrijven. Op maandag en dinsdag is er nog genoeg plek in ons Schrijflab tussen 14.30 en 17.00 uur. Kinderen zijn dan welkom om extra taalopdrachten en oefeningen te maken op bijvoorbeeld het gebied van begrijpend lezen. En na de pauze (16.00 uur) gaan ze aan de slag met leuke opdrachten rondom de krant.


Wil je meer informatie, neem gerust contact op: meedoen@noordje.nl of 020-6328236.

 De volgende Honingpot verschijnt


Vrijdag 25 mei 2018

 

​In deze editie: Te laat kom Actie, Delen van Foto's van Kinderen, Zwemdiploma, Lentefeest, Groente en Fruit op School, Avondvierdaagse 2018 en Schrijf Mee aan de Krant van Noord

Foto's

Video's

Meer informatie