Nieuwsbrief november 2016

  • Gemaakt op: 21-11-2016 00:00
  • |
  • Gewijzigd op: 21-11-2016 00:00
  • |
  • Geplaatst door: Joze Ammerlaan
  • |
  • Auteur:  
  • |
  • Fotograaf:  

Sinterklaas
Sinterklaas vindt het heerlijk om zijn verjaardag met de kinderen op school te vieren. Er wordt altijd een groot feest van gemaakt. De kinderen zingen liedjes voor hem, hebben een dansje ingestudeerd of een rap voor hem gemaakt. Natuurlijk wil hij graag een aantal kinderen bij zich roepen om iets tegen hen te zeggen. Al met al is hij toch gauw een aantal uren op iedere school. Het lukt hem dus niet om alle scholen op 5 december te bezoeken. Daarom komt dit jaar op vrijdag 2 december op de Rosaschool. We zijn een van de eerste scholen die hij bezoekt, omdat hij erg dol is op de kinderen van de Rosaschool. We gaan er een leuke dag van maken.

Ouderbijdrage en schoolreisje
Gelukkig heeft naar aanleiding van onze brief van 31 oktober weer een aantal ouders de ouderbijdrage betaald. We hopen dat er nog meer zullen volgen. Uw bijdrage is echt onmisbaar voor de school om van Sinterklaas en Kerst een mooi feest voor de kinderen te maken. En in de loop van het jaar leuke en leerzame uitjes buiten de school te kunnen organiseren.

U kunt uw bijdrage overmaken op IBAN rekeningnummer:  NL73 INGB 0668 4303 62 t.n.v. Rosa Ouderfonds, Amsterdam.  Wilt u svp de naam van uw kind(eren) in de omschrijving vermelden?
Contant betalen kan ook bij de administratie.

In het voorjaar organiseren we ook weer een schoolreisje voor alle kinderen. Hiervoor vragen we een kostendekkende bijdrage van € 25,- per kind. Uw kind kan alleen mee op schoolreisje als u de bijdrage heeft betaald. Wilt u het schoolreisje svp tijdig betalen (vóór 1 april). U mag ook in termijnen betalen, als dat u beter uitkomt. Wel moet het bedrag vóór het schoolreisje in zijn geheel betaald zijn. 

 Groep 8 naar Anne Frank Huis
Groep 8 ging dinsdag 8 november naar het Anne Frank huis. Daar werden we verwelkomd door een vrouw die daar werkt. Zij gaf ons eerst een stukje informatie over de Tweede Wereldoorlog en over Anne Frank en haar familie. Daarna werden we in groepjes verdeeld. Eerst dachten we dat het achterhuis groot was maar we zagen dat het best klein was en dat ze daar met ze achten heel lang zaten en geen geluid mochten maken. We hebben daar veel spullen van hun gezien, zoals het dagboek van Anne Frank, de boekenkast en plaatjes die ze aan de muur plakte dat waren plaatjes van haar idolen. Je zag ook stukjes uit haar dagboek en je zag hoeveel ze groeide op de muur. Het was heel leuk en informatief. Daarna was het weer tijd om naar school te gaan.
Mohamed

Toen we hoorden dat wij naar het Anne Frank huis gingen, werden we enthousiast. En konden we niet wachten om naar het Anne Frank huis te gaan. Toen we bij de ingang waren dachten we dat we daar naar binnen moesten. Maar dat was niet zo. Er was een lange rij maar niet zo lang in de vakantie. We moesten ergen anders heen, en we gingen naar het huis van de buren van Anne Frank. Daarna gingen we naar het museum en daar zagen we allemaal foto's van Anne Frank en haar familie en de andere onderduikers. Toen we naar de boekenkast gingen (waar ze gingen onderduiken) dachten we dat er allemaal meubels waren, maar de Nazi groep heeft al hun meubels meegenomen. De helpers van Otto Frank (de vader van Anne Frank) vroegen of hij nieuwe meubels wilde  maar hij zij nee. Dus dat er geen meubel waren vonden wij een nadeel. Anne Frank en haar familie en de andere onderduikers hebben twee jaar ondergedoken. Die twee jaar hield Anne Frank een dagboek bij. In 1944 werden ze ontdekt. Anne Frank hield haar dagboek achter. Haar droom was om haar dagboek na de oorlog uit te geven. En dat is haar gelukt, want een van de acht onderduikers die het kamp heeft overleeft is Otto Frank. Toen hij hoorde dat Edith Frank (zijn vrouw) het kamp niet heeft overleeft, hoopte hij dat Margot Frank (de zus van Anne Frank) en Anne Frank zelf het nog hebben overleeft. Maar die hebben het ook niet overleeft. Maar die zijn ook overleden aan de ziekte tyfus. Toen hij is teruggekeerd naar Amsterdam kreeg hij van een van de helpers  (Miep Gies) het dagboek van Anne Frank. De dagboek is in 70 talen vertaald. Verder vonden we het een leerzame dag.
Douae

Juf Annemarie met zwangerschapsverlof
Zoals u wellicht weet verwacht Juf Annemarie haar tweede kindje. Ze gaat binnenkort met zwangerschapsverlof. De komende weken tot aan haar verlof zal zij slechts gedeeltelijk op school aanwezig zijn. Juf Ingeborg Hoogstraten zal tot aan de kerstvakantie een extra dag in groep 4 aanwezig zijn. Meester Lout neemt de resterende tijd voor zijn rekening.

Vuurwerkpreventie in groep 8
Oud en nieuw komt er weer aan en het vuurwerk dus ook. De eerste knallen waren al te horen. Daarom kwam onze wijkagent Hans de Zwaan op bezoek in groep 8 om de leerlingen voor te lichten over de risico's van vuurwerk afsteken. Elk jaar vallen er toch weer de nodige gewonden en hoe kun je dat voorkomen. Hoe kun je zorgen dat je het vuurwerk zo veilig mogelijk afsteekt? Wanneer mag je vuurwerk afsteken en wanneer niet? Deze en andere vragen kwamen aan bod tijdens deze voorlichting.

Leerlab rekenen
De afgelopen weken heeft juf Heidi bijles gegeven in Begrijpend Lezen.  Juf Mieke heeft samen met de leerkrachten bekeken welke kinderen deze extra ondersteuning goed konden gebruiken. Deze leerlingen hebben een motivatiebrief geschreven waarin ze uitlegden waarom ze bijles wilden volgen. We vinden het namelijk van belang dat kinderen gemotiveerd naar deze bijles komen en de extra lestijd goed benutten.
De bijles is zo goed bevallen, dat we de komende weken ook bijlessen Rekenen gaan geven. De kinderen die hieraan mee gaan doen hebben wederom een motivatiebrief geschreven.
De lessen duren 1 uur en vinden direct na schooltijd plaats.

Reacties van de leerlingen die deelnemen aan het leerlab Taal:

Leerlab is bijles waar je oefent met Nieuwsbegrip. Ik zit op bijles omdat ik moeite heb met Nieuwsbegrip. Het helpt enorm goed! Ik heb ook veel meer dingen geleerd zoals: verwijswoorden, samenvatten en voorspellen. Het is één van de belangrijkste vakken.
Groetjes, Dounia

Leerlab vind ik heel belangrijk omdat je een tekst veel beter gaat begrijpen. Ik zit erop omdat ik dat graag wil leren. Ik vind het ook leuk omdat ik daar mijn fouten kan verbeteren. Ik vind het heel knap van juf Ingeborg dat ze dit allemaal alleen voor ons doet en nog gratis ook. Dat is pas goed. Dank je juf Ingeborg.
Dina

Wat is leerlab? Een plek waar kinderen zelf kunnen oefenen met begrijpend lezen. Waarom is er leerlab? Om je te helpen met een vak. Wat kun je met leerlab doen? Oefenen met strategieën. Waar is het? St. Rosa, lokaal van groep 6. Wie geeft het? Juf Ingeborg. Hoe belangrijk is het? Het is één van de belangrijkste vakken.
Amina

Foto's

Video's

Meer informatie