Nieuwsbrief 02 september 2015

 • Gemaakt op: 2-9-2015 00:00
 • |
 • Gewijzigd op:
 • |
 • Geplaatst door: Iraida Clare
 • |
 • Auteur:  
 • |
 • Fotograaf:  

​Wist u al dat?

 • De sportdag is verzet? Deze is nu 17 september 
 • De schoolfotograaf komt volgende week? 

 

In dit nummer

 • Verkeer 
 • Luizen
 

Verkeer 

Campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ 
Het zal niemand zijn ontgaan, de spandoeken boven de IJburglaan en Pampuslaan die daar enkele weken hebben gehangen. Vooral in de eerste drie maanden na de zomervakantie raken kinderen vaker betrokken bij een ongeval. Dat komt door hun onervarenheid in het verkeer en doordat automobilisten in de spits niet meer gewend zijn aan alle schoolgaande kinderen. Kinderen moeten goed voorbereid de weg op gaan en automobilisten moeten rekening houden met een drukkere spits met veel onervaren fietsers. Daarom voeren gemeenten samen met politie, scholen en VVN de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’. 
 
Verkeersregels Willibrordschool 
Aan het begin van het school jaar brengen wij graag de regels die gelden voor het verkeer rond de school weer even onder de aandacht.  
 
Kom lopend of met de fiets 
Uiteraard zien wij het liefst dat ouders hun kinderen lopend of met de fiets naar school brengen. Dit eenvoudigweg omdat parkeren rond de school beperkt mogelijk is. Iedereen kent wel het tafereel op regenachtige dagen wanneer meerdere auto’s  fout staan geparkeerd. Dit leidt al snel tot enorme verkeerschaos waardoor de kinderen die wel met de fiets of te voet naar school komen niet veilig kunnen oversteken. De fout geparkeerde auto’s belemmeren immers het zicht op de weg. Kinderen hebben hier door hun geringe lengte extra last van (naast hun mindere vermogen om verkeerssituaties goed te kunnen inschatten).  
Bovendien is het belangrijk om kinderen vanaf jonge leeftijd verkeerservaring op te laten doen en ze te leren hoe ze zich veilig moeten gedragen in het verkeer. Deze verkeerservaring doen zij niet op als ze met de auto worden gebracht. Hierdoor blijft o.a. de fietsvaardigheid achter. Kinderen die beschikken over weinig fietsvaardigheid en verkeerservaring hebben moeite met zich veilig te gedragen in het verkeer. Zij  lopen dan een groter risico bij een ongeval betrokken te raken wanneer zij naar​ de middelbare school gaan. Immers, vaak móeten zij dan wel fietsen, terwijl ze nog niet voldoende verkeersvaardig zijn. 
 
Stopverbod  
In de straten voor en naast de school geldt een stopverbod. Dit is duidelijk aangegeven met verkeersborden. Ook op de kruispunten mag niet worden gestopt (algemene verkeersregel). Stoppen mag ook niet ‘even’ om een kind te laten in- of uitstappen.  

 
Parkeren  
 In het gebied waarbinnen het stopverbod geldt is parkeren alleen in de parkeervakken toegestaan, dus niet op de stoep of op straat. Het aantal parkeervakken vlak bij school is beperkt maar meestal is iets verderop in de Zwanebloemlaan wel plek.  
Het komt geregeld voor dat de uitritten van bewoners in de Zwanebloemlaan zijn geblokkeerd door geparkeerde auto’s van ouders van de Willibrordschool. Dit is heel vervelend voor de bewoners. Parkeren aan deze kant van de straat mag evenmin, ook hier is het stopverbod van kracht. 
Verder geldt uiteraard dat parkeren niet is toegestaan op de kruispunten en op een afstand van vijf meter daarvan (algemene verkeersregel). We zien regelmatig dat auto’s staan geparkeerd op of nabij de kruising Zwanebloemlaan/Diemerparklaan. Dit is erg hinderlijk omdat rond deze kruising veel kinderen moeten oversteken. Hun zicht op het aankomend verkeer wordt hierdoor ernstig belemmerd. Ook moet het overige verkeer inhaalbewegingen maken wat de overzichtelijkheid op het kruispunt ook niet bevordert. 

 
15 km zone 
De straten rond school zijn gemarkeerd als “schoolzone”. Hier geldt een maximum snelheid van 15 km/uur. 
 
Handhaving 
De verkeersouders en medewerkers van de school spreken ouders die fout staan geparkeerd aan op de verkeersregels die gelden rond school.  Het is hen uitsluitend te doen om een verkeersveilige schoolomgeving, niet om ‘autootje pesten’. Met regelmaat ook komt de politie controleren. Fout- parkeerders riskeren dus een boete. 

 
Wij hopen op uw medewerking om de schoolomgeving verkeersveilig te houden, alvast dank hiervoor! Bij vragen of opmerkingen kunt u ons altijd aanschieten, of een mail sturen naar verkeersouderswillibrord@gmail.com. Meer informatie is te vinden op de website van de Willibrord, onder het kopje Verkeer. 
 
De verkeersouders, 
Astrid de Jong en Annemarie Smit 

 

Luizen?Wat nu 

Luizen Controle bij de kinderen in de groep, er zijn luizen!! 
Hoe ontdek je hoofdluis bij iemand?  
Hoofdluis begint soms met jeuk, maar niet altijd. Als je controleert kijk dan goed tussen de haren, vooral achter de oren en in de nek. Je ziet de hoofdluizen dan bewegen. Ook als je geen luizen ziet maar wel grijs-witte puntjes, is er waarschijnlijk sprake van hoofdluis. Die puntjes, de eitjes (neten),kunnen zich ontwikkelen tot luizen. 
 
Controleer door het haar met een luizenkam/netenkam boven wit papier of de wasbak te kammen. De luizen zullen op het papier of in de wasbak vallen als kleine grijsblauw of roodbruin gekleurde spikkels. Wanneer je zonder kammen controleert, is de kans groot dat je luizen over het hoofd ziet. Controleren met een luizenkam/netenkam is 4 maal effectiever dan alleen visuele inspectie. 
 
Als ik luizen heb ontdekt, wat dan?  Op school is het beleid: 
Levende luis is naar huis! Dit ter voorkoming van verspreiding. 
 
Behandeling 
 
Er zijn twee manieren om hoofdluis te behandelen: 
 • Alleen kammen 
 • Kammen in combinatie met een antihoofdluismiddel 
 Hoe werkt uitkammen? 
Kam gedurende 14 dagen elke dag het haar met een luizenkam/netenkam, eventueel in combinatie met crèmespoeling. Je gaat als volgt te werk: 
 
 • Maak het haar door en door nat. Verdeel crèmespoeling door het haar. 
 • Bescherm de ogen met een washandje en kam dan eerst met een gewone kam de klitten uit het haar. 
 • Houd het hoofd voorover boven een wasbak of een stuk wit papier. Pak de kam en kam het haar van achter naar voren, tegen de hoofdhuid aan; start bij het ene oor en schuif, plukje voor plukje, na elke kam beweging op naar het ander oor. Vastgeplakte neten kan je eventueel losweken door te deppen met azijn. 
 • Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of je luizen ziet. Spoel gevonden luizen door de wc of wasbak. 
 • Ga regelmatig over dezelfde gebieden heen voor de zekerheid. Let extra op haar dicht bij de hoofdhuid, achter de oren, inde nek en haar hangend over het voorhoofd. 
 • Spoel vervolgens de crèmespoeling uit het haar en maak de kam goed schoon. Je kunt de kam 5 minuten uitkoken of ontsmetten met alcohol(70%). 
 • De uitkam methode is effectief maar biedt geen 100 % garantie. 
 
 Als ik kies voor een antihoofdluismiddel, welk middel dan en hoe werkt het? 
Als je een antihoofdluismiddel wilt gebruiken, kies dan in ieder geval voor een geregistreerd product. Dit wil zeggen dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen het middel beoordeeld heeft en werkzaam en voldoende veilig vindt. Bij de beoordeling worden middelen onderzocht op basis van kwaliteit,veiligheid en werkzaamheid. In Nederland zijn meerdere middelen. Deze zijn op basis van Dimeticon,  Malathionen Permetrine. 
 
Malathion en permetrine hebben een chemische werking. Dimeticon werkt op een fysische manier. Het RIVM geeft de voorkeur aan producten op basis van dimeticon. Zo is te lezen in het LCI-protocol Hoofdluis van het RIVM: ‘’Middelen op basis van dimeticon hebben de voorkeur omdat deze middelen geen insecticiden bevatten en omdat er geen resistentie kan ontstaan tegen deze middelen.Geadviseerd wordt een middel met dimeticon te gebruiken dat is geregistreerd als geneesmiddel. Op dit moment is dit alleen XTLuis Lotion. Behandelingen van het haar met een antihoofdluismiddel in combinatie met dagelijks kammen van het haar met een fijntandige kam gedurende 14 dagen, is bewezen effectief. Fijntandige kammen zijn beschikbaar bij drogist, apotheek en online.’’ 
 
Hoe het werkt is te lezen in de bijsluiter/gebruiksaanwijzing van de producten. Volg de werkwijze die daarin staat. Na 1 week dient bij de meeste producten de behandeling met het antihoofdluismiddel herhaald te worden. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing of de bijsluiter. Verder is het belangrijk om na de behandeling de dode luizen met een fijntandige kam uit het haar te kammen en ook om 2-3 dagen na de behandeling nog eens te controleren of de hoofdluizen verdwenen zijn. 
 
Bovendien moet de behandeling met antihoofdluismiddelen gecombineerd worden met de uitkam methode: twee weken het haar dagelijks doorkammen met een fijntandige kam in combinatie met een antihoofdluismiddel is bewezen effectief. 
 
Bestaan er natuurlijke middelen tegen hoofdluis?  
Er bestaan producten tegen hoofdluis die zijn gebaseerd op olie, maar daarvan is niet bewezen dat ze werken. Geregistreerde homeopathische middelen tegen hoofdluis bestaan niet. Eigenlijk is de uitkam methode het meest natuurlijke middel tegen hoofdluis. 
 
Wanneer kan ik beter geen antihoofdluismiddel gebruiken?  
Bij zwangerschap en het geven van borstvoeding worden antihoofdluismiddelen in het algemeen afgeraden. Als kammen niet helpt kan in de zwangerschap of tijdens borstvoeding dimeticon worden gebruikt (raadplaag eventueel hiervoor uw huisarts).Baby’s onder de zes maanden mogen nooit worden behandeld met antihoofdluismiddelen! Pas in deze gevallen alleen de uitkam methode toe. 
 
Wat als de hoofdluis na twee weken behandelen niet weg is?  
Als je geen middel gebruikt hebt, dan is het verstandig om de behandeling te herhalen in combinatie met een antihoofdluismiddel. Heb je wel een antihoofdluismiddel gebruikt dan is de behandeling waarschijnlijk mislukt of er is opnieuw een besmetting geweest. Behandel dan opnieuw en volg de bijsluiter of gebruiksaanwijzing nauwkeurig. Ga door met het dagelijks doorkammen en eventueel de andere maatregelen (zie hieronder). 
 
Andere maatregelen en preventie 
Hoe zorg ik ervoor dat de hoofdluis niet terugkomt?  
Immuniteit tegen hoofdluis bestaat niet en van de werking van preventieve producten is geen wetenschappelijk bewijs. Regelmatig controleren is eigenlijk de enige manier om hoofdluis en de terugkomst daarvan te voorkomen. Gebruik geen preventieve middelen, die werken niet. 
 
Welke andere maatregelen moet ik nemen? 
Het advies voor aanvullende maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels en kleding etc. is ingetrokken door het RIVM. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van deze maatregelen. 
 
Indien hoofdluis is aangetroffen, dient iedereen in het huishouden te worden gecontroleerd op hoofdluis door hun natte haar te kammen met een luizenkam. Regelmatig controleren is uiteindelijk de beste maatregel die er is.  Wel is het belangrijk om het te melden op school 

 

Belangrijke data

Reminder startgesprekken week 14 t/m 18 september
 • In de week van 14 t/m 18 september worden de start gesprekken gehouden.
 • Bij de groepen hangen de intekenlijsten
 • Vanaf groep 3 zijn de kinderen bij de gesprekken aanwezig
 • Het formulier ter voorbereiding op het gesprek wordt alleen digitaal ingevuld (dit formulier wordt
 • in het leerlingdossier bewaard, en dat kan alleen digitaal)
 • Dit formulier graag mailen naar de leerkracht​
 • De school  fotograaf  komt op school op 8 en 9 september. 
 • De sportdag Is vanwege het slechte weer van morgen verzet naar 17 september 

​​

Verkeer, luizen en belangrijke data.​

Foto's

Video's

Meer informatie